mandag 6. juni 2016

Skyway Mont Blanc (3.668 moh)

 
 

I Courmayeur finnes det en egen organisasjon som består av sertifiserte fjellførere. Disse kan leies for alle typer turer i det imponerende landskapet. Det finnes sommerturer og det finnes vinterturer, det finnes klatreturer og turer på ulike via ferrata’s, det finnes sykkelturer, frikjøring i puddersnø, brevandringer og jaktlag. Organisasjonen ble stiftet i 1850 og heter “Società delle Guide di Courmayeur”. Dette er den første organiserte gruppen av fjellførere i Italia og den andre gruppen i hele verden.

Mange av fjellturene starter på fjellet Punta Hellbrunnen (3.668 moh). Hit kan men enten komme med den nye gondolbanen fra Courmayeur eller med den «gamle banen» som går fra sentrum av Chamonix i Frankrike. Disse banene er så smart laget at det i dag faktisk er mulig å reise tørrskodd mellom begge disse to byene vha. 4 luftige gondolturer. Den nye gondolbanen som heter «SkyWay» bærer navnet med rette og den reklamerer med at den er «verdens 8. underverk». Den går nesten helt loddrett oppover fra ca. 1.500 moh. til toppen som ligger på 3.668 moh. og underveis roterer gondolen 360 grader i luften.

Banen består egentlig av 2 separate gondolbaner. Den først tar deg opp til Pavillon du Mont Fréty.  Fra denne stasjonen kan du ta turen til verdens høyeste beliggende botaniske hage
Giardino Botanico Alpino Saussurea (2.175 moh). Den siste banen tar deg videre helt opp til toppen på Punta Helbrunnen som ligger akkurat på grensen mellom Frankrike og Italia. Her er det restaurant og et spennende utsiktspunkt som henger ut over fjellsiden. Herfra er det også mulig å kjøre ned på ski, men vær klar over at det bare finnes en enkel måte å komme seg ned på - via gondolbanen. Velger du ski må du være forberedt på at du møter utfordringer du kanskje ikke hadde tenkt på og heller aldri drømt om. Det er ingen enkel løype og man bør nok ikke forsøke seg på denne nedfarten uten følge av en kjentmann.
 

Fra Punta Helbrunnen ser man rett bort på Mont Blanc. Det er nesten som om du får fjellet over deg, men avstanden er stor og herfra til toppen må du regne med å bruke 2 lange dager hver vei. Det er nettopp toppen av Mont Blanc som er den mest populære for erfarne fjellvandrer. Det ble første gang besteget i 1786 og i dag er det ca. 20.000 personer som besøker toppen på 4.810 moh. i løpet av en kort sommersesong. En liten kuriositet er at Alexandre Gustave Eiffel – han med tårnet i Paris – gjorde mange spennende prosjekter, men han fikk aldri til å bygge et fundament for en meteorologisk målestasjon på toppen av Mont Blanc. Kreftene når isen beveget seg var lang sterkere enn stålkonstruksjonen han fikk boret ned i fjellet.  Man har nå målt at grunnfjellet på selve toppen beveger seg horisontalt med opptil flere cm. i året og at den 25 meter tykke isbreen som dekker dem øverste toppen beveger seg i motsatt retning. En liten kuriositet som ikke er fullt så godt kjent er at det var den sammen Alexandre Gustave Eiffel som også konstruerte den bærende rammen for frihetsgudinnen i New York. Dette ble en større suksess, men det er jo en helt annens historie
 
 
Mont Blanc betyr «det hvite fjellet» og slik skal det tydeligvis også være for all fremtid. For å sikre dette er det montert opp flere toalett rundt toppen for å unngå at snøen blir misfarget av menneskelige etterlatenskaper. Det finnes også flere større fjellhytter i området og disse benyttes flittig av turister. Mont Blanc er det det høyeste fjellet i Alpene og den nest høyeste i Europa. Det er bare fjellet Elbrus i Kaukasus som er høyere (5.642 moh). For øvrig ligger både Monte Rosa (høyeste fjell i Italia, 4.634 moh) og Weishorn (høyeste fjell i Sveits, 4.506 moh) i det samme området av Alpene (se egne beskrivelser).  Det finnes mange ulike ruter opp til toppen av Mont Blanc og de raskeste tar mellom 12-15 timer hver vei for en veltrenet fjellvandrer. Det kreves derimot både erfaring og utstyr for å delta, klatretau, hjelm, stegjern og isøkser er minimum av utstyr du må ha med deg. Fjellfører og nødvendig utstyr kan du leie hos “Società delle Guide di Courmayeur” nede i Courmayeur og prisen ligger rundt på EUR 1.000 pr. person for en slik utflukt.