tirsdag 14. juni 2016

Liguria - Den italienske Riviera


 
Liguria regionen strekker seg langs kysten i nordvest Italia fra La Spezia i øst til den franske grensen ved Monaco. Denne kyststrekningen kalles Riviera dei Floris (Blomster rivieraen) og her er det fullt av kontraster. De spennende strendene ligger mot vest i regionen, mens de spennende byene ligger lenger mot øst. De beste eksemplene på dette er nok Pontovenere i sørøst, de 5 landsbyene som ligger i Cinque Terra området og kanskje ikke minst områdene rundt Portofino litt lenger nord. (se egne  beskrivelser på disse stedene). De gamle fiskerlandsbyene - som nå er blitt turistbyer - ligger på rekke og rad. I området nord for Cinque Terre ligger det også en gammel romersk havneby som heter Levanto. Her ligger det fremste surfesenteret i hele Italia. Cinque Terre betyr de "5 landsbyer", men i realiteten dreier det seg om 7 småbyer. De fem som ligger samlet innenfor nasjonalparken Parco Nationale delle Cinque Terre pluss Portovenere i sør og Levanto i nord - alle innenfor gangavstand fra by til by.

Lenger inne i landet ligger de lune dalene der det dyrkes store mengder oliven. Veien mellom Dolceaqua og Apricale går gjennom nettopp dette området og denne veien kalles da også Strada dell' Olio (Oliven veien). Langs denne veien ligger det også mange små klynger av gamle steinhus og en del andre spennende småbyer fra middelalderen.


Før i tiden var det seilskutene som dominerte langs denne kyststripen, men nå er det private luksusbåter som opptar plassen i de trange havnene. Kjører du bil langs strendene er det på smale og trange veier som snor seg gjennom de mange småbyene, og kanskje er det nettopp disse småbyene som gir denne regionen sitt særpreg. På veiene gjennom de trange byene må du ha god tid. Har du det travelt er det bedre å velge motorveien og heller ta noen avstikkere underveis. Denne motorveien er også spesiell. I Italia må du betale bompenger når du vil kjøre motorveier og dette er den veien med de høyeste bompengene i hele Italia. Årsaken er at veien kontinuerlig går gjennom tuneller som er forbundet med broer og derfor var kostbar å bygge. Det spesielle landsskapet med små dalsøkk har nok stilt store utfordringer til de som skulle bygge veien.

Liguria er også en av få italienske regionen som har behold det samme navnet helt siden romertiden. Regionhovedstad er Genova. I dag er dette en stor havneby, men i middelalderen var Genova en av de store bystatene i datidens Italia. Kongeriket Sardinia (se egen beskrivelse) var en vesentlig del av bystatens mange provinser, men det var også flere andre regioner i Midtøsten, rundt Svartehavet, på Sicilia og langs Nord-Afrika som ble styrt med jernhånd fra bystaten. Genova er også verdens eldste republikk og har eksisterte slik i perioden mellom 1000 taller og frem til Napoleon Bonaparte invaderte byen i 1797. Etter dette var Genova en franske provins frem til 1814 og før den ble den del av kongeriket Sardinia som senere ble til kongedømme Italia - forgjengeren til republikken Italia, Som egen bystat ble Genova - som Venezia - styrt av en eneherskende og egenrådig Doge. Byens mest kjente innbygger er nok like vel Christopher Columbus.

Previous visits:  1977 - 1980 - 2003 - 2005 - 2016