mandag 6. juni 2016

Auvergne-Rhöne-Alps

 
Den franske regionen Auvergne-Rhöne-Alps ligger nord øst i Frankrike og helt på grensen til Italia og Sveits. Den mest kjente innsjøen er Lac Geneva (Lac Lèman) som ligger på grensen mellom de tre landene og Lac Annecy som ligger ved den gamle kanalbyen Annecy - også kjent som Alpenes Venezia.  Det var de store grevene i Geneve som først oppdaget Annecy og senere ble den nærmest annektert av Savoi familien. Annecy er berømt for sin gamle bebyggelse, de mange kanalene og det krystallklare vannet. Annecy er trolig også en av de eldste bebodde områdene i de nordlige Alpene og man har datert bosetninger rundt sjøen tilbake til 3.100 år f.kr.

 
På tross av dette er det Lyon med sine 1,6 mill. innbyggere som er regionhovedstad. Lyon har lagt der siden gallerne anla byen som beskyttelse for de romerske legionene. Senere ble byen verdensberømt for sine mange silkeveverier. Dette satt sitt preg på den gamle bebyggelsen og den delen av byen står også på verdensarv listen i UNESCO. I dag er den kanskje mest kjent for hovedkvarteret til Interpol og EuroNews.

Elvene Rhône og Saône renner gjennom byen og lenger sør har disse skapt den dypeste ravinen som finnes i Europa (Gand Canyon de Veron, se egen beskrivelse). Språket er gjennomført fransk, men i tidligere tider hadde befolkningen nord i regionen et eget språk som heter Arpitan mens de snakket er alternativt språk som heter Occitan lenger sør. For mange er kanskje området best kjent for sine gode Burgunder viner. For de røde Burgunder vinene brukes druene Pinot Noir og Gamay og for de hvite vinene brukes druene Chardonnay og Aligoté. Like utenfor byen ligge de kjente vinområdene Beaujolais og Côtes du Rhône.