tirsdag 14. juni 2016

St. Tropez


St. Tropez er den eneste byen på hele den franske riviera som vender mot nord. Derfor er ikke dette noen ferieby om vinteren. De kalde vindene fra nord kan være kraftige og bitende kalde i vinterhalvåret. I sommerhalvåret derimot er det nesten tropisk klima her. Heldigvis, for de faste innbyggeren, er sommerhalvåret betydelig mye lenger enn det korte vinterhalvåret.


En gang var St. Tropez bare en liten beskjeden fiskelandsby, men det har endret seg nå. Bybildet kan domineres av selebriteter og en av de første som oppdaget byens sjarme var nok kunstmaleren Paul Signac da han første gang kom hit allerede i 1892. Han snakket så varmt om byen at hans gode malervenner Matisse og Bonnard også slo seg ned her. Senere kom også Collett og fra 1928 begynte byen virkelig å tiltrekke seg flere og flere som gjerne ville ha et glimt av byens berømtheter. Prinsen av Wales var en av disse nysgjerrige turistene som gjerne ville å menge seg med selebritetene i St. Tropez.


I 1945 var det store landgangsoperasjoner på strendene langs deler av den franske riviera. Dette førte til at St. Tropez heller ikke ble skånet for bombingen. I perioden fra 1950 var det først og fremst unge og rike Parisere som reiste hit. På tross av en gryende status som eksklusiv ferieby tok det nok ikke helt av før Birgitte Bardot og Roger Vadim laget filmen "Og slik skapte Gud kvinnen" i 1956. Romansen dem i mellom var jo allerede godt kjent og da filmen ble tatt opp i St. Tropez var det verdens beste reklame for det moderne St. Tropez som lekegrind for overklasseungdom fra hele Europa. Den løsslupne oppførselen ble et av varemerkene på byen og den overgikk nok mange ganger det som manus i filmen som startet det hele. Da er det kanskje heller ikke så underlig at det er nettopp rundt St. Tropez man finner den største tettheten av nudiststrender i hele Frankrike.


Fortsatt domineres St. Tropez av overklassens spradende vitnesbyrd om store bankbeholdninger. Båtene i havnen konkurrerer om å skape mest mulig oppmerksomhet og de få gatene det er mulig å kjøre biler i domineres ikke akkurat av småbiler. Heldigvis er det mange små smug som fortsatt ligger uberørt av trafikken og det er her man finner de mange små og gode fortausrestaurantene. Utvalget er stort enten man skal ha en enkel Croissant eller en kopp Espresso, en rolig lunsj eller rett og slett et bedre måltid mat. 


Vil du oppleve noe mer kulturelt enn en paraplydrink på stranden kan et besøk på Musèe de la Citadelle i borgen fra 1500 tallet være aktuelt.. Denne borgen ligger like bak byen og er en del av det gamle forsvarsverket fra slutten av middelalderen. Byens andre museum heter Musèe de l'Annonciade og her har en imponerende samling kunst fra både han som kanskje dro i gang hele byen - maleren Paul Signac - og av flere av hans malervenner fra den første perioden rundt 1900 tallet. Birgitte Bardot hadde også en flott villa i La Madrague, men siden hun aldri fikk være i fred i St. Tropez forlot hun stedet og overlot byen til seg selv. Så langt får man absolutt inntrykk av at de har greid seg ganske godt....

Previous visits:  1977 - 1980 - 2003 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019