søndag 5. juni 2016

Aosta


Byen Aosta regnes som provinshovedstad i Aosta regionen. Den ligger drøyt 10 mil nordvest av Torino, der veiene til fjellpassene Store og Lille San Bernard deler seg og elvene Buthier og Dora Baltea renner sammen. Disse to elvesystemene regnes som en av flere kilder for elven Po som er Italias lengste og største elv. Elven Po har gitt navnet til den italienske Po-sletten som dekker et stort område like sør for alpene. 

I dag er byen delvis bestående av en gammel bydel innenfor bymurene og delvis av en ny bydel som ligger utenfor gamlebyen. Inne i sentrum er den gamle byen bevart, men samtidig godt utnyttet. Her finner du bl.a. en liten isbutikk i den gamle nedlagte kirken. Disken er like under altertavlen og døpefonten benyttes som kjøledisk for spesiell egenprodusert sorbet is. Om det påvirker smaken sier historien ingen ting om.Romerne inntok området i år 25 f.kr. og slo seg da ned på en åpen slette midt i Aosta dalen der de grunnla kolonien Augusta Praetoria. Kolonien ble lagt innenfor en høy ringmur og dette ble senere til byen som har gitt navn til hele dalen - Aosta. Romerne kalte dette området for Alpes Graiae som betyr «de grå alpene». Etter Romerrikets fall var byen befestet av flere ulike folkeslag og i denne perioden vekslet byen mellom tilhørighet til både Frankrike og Italia før hele regionen endelig endte opp som en del av datidens Italia i år 888. I årene som fulgte etter dette var Aosta en del av kongeriket Burgund og fra 1032 ble det en del av Savoi familiens lille private kongerike som omfattet deler av dagens Piemonte med Aosta dalen og Sardinia som de viktigste landområdene (se egne beskrivelser). I denne tidsepoken fikk byen Aosta en helt spesiell betydning som knutepunkt for handelsveiene over fjellet til både Frankrike og Sveits og da frihetskjemperen og nasjonalisten Giuseppe Garibaldi fra Sardinia endelig greide å samle Italia til et rike så sent som i 1948 ble byens helt spesielle fordeler også befestet i den nye grunnloven.At byen en gang var en betydningsfull romersk enklave kan man tydelig se i de 2 store og godt bevarte byportene som en gang var de eneste åpningene i en den gamle bymuren. Disse står der fortsatt og heter Pretoria porten og Augustus buen. Innenfor disse gamle bymurene finner man også flere gamle romerske ruiner av både amfiteater og annen bebyggelse som alle vitner om at byen allerede på romertiden hadde en spesiell betydning. Kanskje var det for å beskytte seg mot verdens mest berømte turist. Han kom fra Karthago og bar navnet Hannibal den store. På sin vei mot Roma marsjerte han gjennom dalen med hele sin enorme hær, inkl. alle sine berømte elefanter. Detter var starten på de Puniske krigene og også begynnelsen på slutten for det hele Romerriket. Etter Hannibal kom det skarer av ulike krigsherrer med sine mindre hærer. Senere var det pilgrimmer på vei til Paven i Roma som dominerte trafikken gjennom dalen. Til og med selveste Napoleon dro gjennom dalen med hele sin store hær. Mulig det var her man opphavet til sangen "Napoleon med sin hær over Alpene dro". Hele dalen er historisk grunn og byen Aosta har vært vitne til hele denne historien. 

Siden Aosta regionen er såpass frodig er det gode forhold for å dyrke frem en del spesielle matvarer. Bøndene i dalen har for eksempel enerett på produksjon av merkevarer som ostene Fontina og Fromadzo. Fortine lages av feit helmelk og Fromadzo lages av en blanding med ku og geitemelk. De har og enerett til produksjon av kjøttvarene Jambon de Bosses, som er en finskåret skinke som er produsert på samme måte helt siden 1400 tallet og Lard d'Arnad som er tørket svinekjøtt som er behandlet med ulike lokale urter. I tillegg til dette produseres det også en mengde andre  landbruksprodukter. Druene som benyttes til den lokale vinproduksjon dyrkes helt opp til 1.200 moh. og det skal visstnok gi druene en helt spesiell smak. For øvrig er Aosta den regionen i Italia med lavest vinproduksjon.   

Det er i Aosta man bestemmer seg for enten å dra over det lille St. Bernard passet til Alberville eller til Val d’Isere i Frankrike eller ta det store St. Bernard passet over til Valais i Sveits. Her er det også mulig å kjøre i tunnel under det store St. Bernard passet i tilfelle dårlig vær. Det tredje alternativet er å fortsette oppover dalen til man kommer til Courmayeur. Her starter Mont Blanc tunnelen som vil føre deg direkte til den gamle OL-byen Chamonix i Frankrike. Chamonix er et populært vintersportssted og regnes som "ekstremsportens hovedstad" i Europa. Det var også her verdens første olympiske vinterleker ble arrangert i 1924.   
Previous visits:  1987 - 2016