onsdag 8. juni 2016

Col d' Izoard (2.360 moh)




Izoard passet er et av de mest spesielle fjellpassene i Provence. I gamle dager var dette er viktig rute for flyktninger, men i dag har ikke passet noen stor kommunikasjonsrolle for vegtrafikken i området da det er mulig å kjøre den samme strekningen både kortere og raskere via Durance. Fra nord starter stigningen omtrent fra sentrum av Briançon og ender opp i småbyen Brunissard. Derfra går veien videre til Guillesterd. På vei opp fra nord passeres skistedet Cervieres der det hvert år arrangeres alpin world cup for kvinner. Om vinteren er det her veien stenges og den alpine utforløypen går da tvers over hovedveien oppover til passet.



Veien over fjellet er ikke spesielt dramatisk på nordsiden av passet. Den svinger seg i hårnålssvinger oppover mellom gresskledde sletter og lerketrær, helt opp til toppen på 2.360 moh. Jo høyere man kommer, desto mindre vegetasjon - og helt på toppen er det typisk høyfjellsnatur. Her kan du stoppe for en god lunsj på fjellstuen «Chalet Napoleon», mens du tar deg tid til å kikke litt nærmere på den imponerende utsikten. De høyeste fjellene som omkranser fjellpasset er på 3.320 moh.
På vei nedover på den andre siden av passet blir naturen straks mer dramatisk. Veien ligger tett inn mot fjellet og den snor seg nedover gjennom et variert terreng. Underveis kjører man gjennom ulike geologiske formasjoner. Her finnes det formasjoner av både sandstein og dolomitt. Et stykke under toppen (på ca 2.000 moh) ligger det et område med spisse fjellformasjoner omgitt av et stort område med fin grå grus. Denne grusen kommer ikke fra fjellene rundt, men er faktisk avsetninger av gammel sjøbunn. Dette har man konstatert gjennom funn av mange fossiler av gamle sjødyr. Dette området heter «Casse Dèserte» og er et kjent bakteppe fra flere av de 34 Tour de France rittene som har gått over dette passet i perioden mellom 1922 og 2014. Også sykkelrittet Giro d’ Italia har benyttet dette fjellpasset som en av sine mange klatre etapper.