onsdag 8. juni 2016

Col de la Bonette (2.802 moh)


 

Passet ligger på den gamle veien over fjellet mellom Briançon og Nice. Stigningen starter ved Jausiers i nord og ved Saint-Sauveur-sur-Tinèe i sør og hele passet ligger innenfor nasjonalparken Parc national du Mercantour. Ruten over fjellet  ble klassifisert som riksvei av Napoleon III så tidlig som 18. august i 1860. Ført 100 år senere ble veien oppgradert og sikret for vanlig trafikk. I mellomtiden var det etablert flere forsvarsposisjoner og militære forlegninger på begge sider av fjelltoppen.

 
Veien snor seg helt opp til 2.802 moh. og dermed er dette den høyeste kjørbare bilveien i Europa. Når man er nesten helt oppe er det mulig å ta en snarvei for å slippe den øverste toppen og da er den formelle høyden på passet «bare» 2.715 moh. Litt artig å konstatere at mange bilister tar snarveien, men de som har syklet de neste 3 milene opp hit gjerne også tar ekstra runden for å komme helt opp til toppen, spesielt når man vet at det er 15% stigning på det bratteste. Tar man det øverste alternativet bør man og stoppe opp og ta seg tid til å se på utsikten mot de imponerende fjellmassivene i nasjonalparken Parc national du Mercantour for her er man virkelig på toppen av «Europas tak». Det høyeste fjellet er Cime de la Bonette (2.860 moh)


Hvis man på en klar dag skal velge seg et eneste fjellpass i Frankrike så bør det bli Col d’ Bonette, men ta med deg den lille ekstra runden helt opp til toppen på 2.802 moh. for ellers er det faktisk slik at det i Europa er 3 andre fjellpass som er høyere enn snarveien over Col d’Bonette. Det er Col de l'Iseran i Frankrike (2.770 moh), Passo Stelvio i Italia (2.757 moh) og Col Agnel, på grensen mellom Frankrike og Italia (2.744 moh). Col de IÌseran ligger øverst i dalen over Val d’Isere. Passo Stelvio er kåret til Europas flotteste bilvei av BBC programmet «Top Gear» og ligger mellom Bormio og Val Gardena i Italia (se egne beskrivelser av begge)

En liten kuriositet er jo også at da Hannibal den store fra Karthago skulle innta Roma valgte han å føre hele hæren – med alle sine soldater, utstyr og elefanter – over nettopp fjellpasset Col Angel. Det var slik den 2. Puniske krigen startet, men det er en helt annen historie.


Hele nasjonalparken, Parc national du Mercantour, ligger langs grensen mot Italia og området har hatt en sterk strategisk posisjon gjennom to verdenskriger. Det er mange vitnesbyrd om stor militær aktivitet på begge sider av toppen. På nordsiden av passet ligger Fortin de Restefond. Dette fortet ble bygget som en del av Maginot linjen. Allerede i 1906 var det forlagt 3 regiment her oppe i fjellet. Den gang var det både butikker og et eget bakeri innenfor murene. Fortet fungerte også som forlegning under invasjonen i 1940.

På sørsiden av passet ligger ligger Les Célèbres som ble brukt av de franske "Diables Bleus". Dette er en hel gammel landsby bestående av 27 hus som nå er både forlatt og forfalt. Denne landsbyen ble bygget for å bemanne Col de Fourches med soldater. Fourches ligger midt imot toppen av Col d’Bonette og med utmerket utsikt mot fjellovergangen i tilfelle invasjon. Herfra var det mulig å kontrollere hele trafikken over passet. Tour de France ha gått over her i 1962, 1964, 1993 og i 2008.Utenom turistene er det ingen andre enn murmeldyrene "Marmota Marmota" som har faste tilholdssteder her oppe. Det er en litt spesiell gnager i Ekorn familien som har tykk pels, kan veie opp til 8 kg. og bli ca. 50-60 cm lang. Den gravet ut dype ganger i jorden og der kan den ligge i dvale opp til 9 mnd. uten mat og drikke.