torsdag 9. juni 2016

Gorges de Daluis


 
På grensen av nasjonalparken Parc national du Mercantour - på en 6 km. lang strekning mellom Guillaumus og Dôme de Barrot i Alpes Maritime regionen - ligger en ganske spesiell vegstrekning. Hvis du allerede har kikket på bildene og lurer på hvilken gjenglemt kjerrevei dette kan være så er svaret at dette faktisk er en del av den store alpeveien («Route des Grandes Alpes») og at det er hovedveien på denne strekningen. Veien går langs strykene i elven Le Var. Denne elven renner her gjennom et 260 millioner år gammelt område med sandstein og denne bergarten er gjennomfarget  dyp rød på grunn av de store forekomster av jern oksyd i grunnen.
 
Veien er gammel og smal. I tunnelene er det knapt nok plass til en bil om gangen og de som skal kjøre nordover må kjøre den gamle veien som går utenom disse tunnelene. De som kjører sørover kan bruke de smale tunnelene. Det kan være en utfordring når man kommer fra sterkt sollys og rett inn i en tunnel uten lys eller andre markeringer. Disse tunnelen virker som om de omtrent like brede som en middels sykkelsti. Når man i tillegg får et bilde av den formidable naturen som omgir veien kan bli en liten utfordring å holde blikket festet på den smale veien.
 
 
 
Denne veistrekningen ble åpnet i 1923 og på den 6 km. lange strekningen er det hele 17 slike smale tunneler. Terrenget er utformet av elven Le Var og de trange passasjne med de heftige strykene benyttes flittig til både rafting og elvepadling. Hele denne veistrekningen er også spesielt nevnt på nettestedet "Dangerous Roads".
 
Hvis du nå lurer på hvor det blir av dette vannet så samles det med seg flere andre mindre elver, passerer gjennom et par store kraftstasjoner før det til slutt renner ut i Middelhavet - helt i enden av rullebanen på flyplassen i Nice.