tirsdag 14. juni 2016

CerialeCeriale er en typisk badeby, men slik har det ikke alltid vært. Det var biskopen i Albenga som på 1400 tallet styrte byen som sin egen private eiendom før bystaten Genova overtok herredømmet av Ceriale. Historien ville det slik at nabobyen (Capriolo) måtte forlates på grunn av en maur invasjon. Da flyttet de fleste herfra til Ceriale, og dermed bidro de også til hurtigere befolkningsvekst.

Selv om det ikke er mye som vitner om ufred i dagens Ceriale så var faktisk dette en gang slagmarken i tvistene mellom byen befolkning og de arabiske sjørøverne som flittig besøkte Liguria kysten. Disse sjørøverne var av sarasensk herkomst, men må ikke forveksles med de som var på vei mot Midtøsten og som senere kom i konflikt med de kristne tempelridderne under sine skiftende forsøk på å få kontroll over Jerusalem.

I 1563 var man lei av disse herjingene og startet byggingen av et forsvarsverk som gjorde det vanskelig å invadere byen fra sjøen. Dessverre var nok ikke datidens generaler så veldig taktiske så noen tiår senere (1637) ble byen enkelt invadert av andre røvere - som kom ned fra fjellet bak byen.

Ceriale var stadig under stort press og byen ble sakte men sikkert ødelagt av branner og herjinger samtidig som bystaten Genova påla disse småbyene langs kyststripen strengere og strengere beskatning. I 1764 var det nok og de små byene samlet seg i et opprør mot Genova og deres skattesystemer. Slik ble de løsrevet og kom under herredømme av kongeriket Italia. Da Napoleon Bonaparte abdiserte i 1815 startet det på nytt med urolige tider. Dette ble også starten på oppløsningen av kongeriket Italia (1861) og begynnelsen på dannelsen av republikken Italia.

Disse historiske trekkene ser man lite av i dagens Ceriale. Nå er det strandbarene og de mange hotellene som står for liv og røre. Stranden ligger fortsatt på samme sted, men sjørøverne er byttet ut med badende turister.
 
Previous visits:  1977 - 1980 - 2016