tirsdag 14. juni 2016

Albenga


Byen Albenge ble grunnlagt i før-romersk tid og fikk først navnet Album Ingaunum. Da romerne inntok byen ble navnet endret til Albingaunum. I deg heter den Albenga, men den kalles også "byen med hundre spir". Tidlig i den romerske perioden vokste byen raskt mot stadig mer velstand, kanskje fordi det var nettopp Julius Cæsar som først satt byen på kartet. Denne velstanden var ikke bare bra for Albenga, de ble stadig vekk utsatt for røverraid og ødeleggelser. Først da keiser Constantinus III kom til makten kom den utrygge situasjonen under kontroll. Han bygget igjen opp de gamle forsvarsverkene rundt byen slik at en ny oppgangstid kunne starte og utvikle seg i tryggere omgivelser. Denne gangen var det ikke med håndverk eller landbruk, men med mer og mer av datiden turisme. Slik har det fortsatt og i dag er da også turismen den største næringen i områdene rundt Albenga.



En liten kuriositet ved Albenga er at det ligger en liten øy like utenfor byen. Det er nemlig ikke mange slike øyer mellom italienske Genoa og franske Cannes - faktisk er det vel bare 3 øyer på hele denne strekningen. Øyen utenfor Albenga er den østligste av disse tre. Øyen ligger der elven Centa renner ut i havet og heter i dag Isola Gallinara. Hit ut søkte han som senere skulle bli biskop av Tours i Frankrike. Byen Tours logger i den franske Loire dalen, omtrent midt mellom Orlèans og Atlanterhavet. Den gamle biskopen ble etter sin død gjort til helgen og fikk da navnet Saint Martin de Tours. Årsaken var visstnok at det var hans bispegjerning som førte pilgrimmene inn på den gamle ruten som førte dem til Santiago de Compostella i Spania.

De andre to øyene ligger like utenfor Cannes og på den største av disse, Ile Sainte-Marguerite, lå det en gang et kloster. Senere ble det bygget et stort fengsel her ute og det var i dette fengselet den berømte skikkelsen som ble kalt "Mannen med jernmasken" satt fengslet. På tross av 34 år i fangenskap var det ingen som med sikkerhet visste hva som var hans egentlige navn eller identitet. Denne historien er gjenfortalt i flere filmer. Kanskje var det Voltaire som hadde løsningen da han allerede i 1771 påstod at mannen med jernmasken var en uekte bror av Louis XIV - eller var det kanskje Alexandre Dumas som hadde svaret i sin historie om den vakte tvillingbroren til Louis  XVI, han som var så vakker at broren dømte han til å bli sittende bak en jernmaske resten av sitt liv. Ingen vet med sikkerhet, men øyen og fengselet ligger der fortsatt - nå er det er naturreservat, et historisk museum og en spennende opplevelsespark
 
Previous visits:  1977 - 1980 - 2016