torsdag 19. september 2024

Salamanca, Castilla-Leon, Spain


Plaza Major

Salamanca i Castilla-Leon må ikke forveksles med Salamanca i Alcalà de Henares - selv om begge er universitetsbyer i Spania og begge står på UNESCO verdensarvliste. Castilla-Leon ligger nord-vest i Spania og Alcalà de Henares ligger like utenfor Madrid i senter av Spania. 


Universidad de Salamanca

Salamanca i Castilla-Leon er kjent for sin imponerende historie, spesielle arkitektur og sitt gamle universitet, "Universidad de Salamanca",  som ble grunnlagt allerede i 1218 og som fortsatt er i drift. Dette regnes blant de mest prestisjefylte universitetene i verden. I følge spansk historie er dette verdens 3. eldste universitet, mens det i realiteten er dette det 7. universitet som ble etablert i verden. De 10 første universitetene i historien er disse:

  1. Universitetet i al-Qarawiyyin (Marokko) - grunnlagt år 859
  2. Universitetet i Al-Azahar (Egypt) - grunnlagt i år 970
  3. Universitetet i Bologna (Italia) - grunnlagt 1088
  4. Universitetet i Oxford (England) - grunnlagt 1096
  5. Universitetet i Paris (Frankrike) - grunnlagt 1150
  6. Universitetet i Cambridge (England) - grunnlagt 1209
  7. Universitetet i Salamanca (Spania) - grunnlagt 1218 
  8. Universitetet i Padova (Italia) - grunnlagt 1222
  9. Universitetet i Napoli Fredrico II (Italia) - grunnlagt 1224
10. Universitetet i Coimbra (Portugal) - grunnlagt 1290

Egentlig betyr det ikke noe om man er nr. 3 eller nr. 7 når det er 800 år siden - den gangen kong Sverre Sigurdsson og hans Birkebeinere sloss mot den norske biskopene og hans Baglere. Dette var i en norsk borgerkrig som vare i flere tiår. Mens de holdt på med det etablerte altså spanjolene heller et universitet med fagretninger innen medisin og filosofi - så man kan i alle fall konkludere med at spanjolene i Salamanca var adskillig mer siviliserte enn oss nordmenn på den tiden. I dag er det (i flg. UNESCO) et sted mellom 20.000 - 25.000 universiteter i hele verden og på universitetet i Salamanca er det hvert år rundt 40.000 studenter.


Universidad de Salamanca

Undervisningen på 1200 tallet var "akustisk" og uten noen hjelpemidler. Undervisningen foregikk på latin og selv om Spania var et europeisk foregangsland med produksjon av papir, var det kostbart og lite tilgjengelig for allmuen. Dette gjorde at studentene ikke hadde muligheter for å ta notater. De måtte derfor  memorere innholdet i forelesningene (som kanskje kunne vare hele dagen). 

Papiret kom til Spania rundt år 1000 med maurerne og den første europeiske papirfabrikken ble etablert i  Xativa nær Valencia i 1100. Disse muslimske maurerne spilte en viktig rolle i å bringe papirproduksjon til Europa, og fra Spania spredte teknologien seg først videre til Italia og Frankrike før resten av Europa.

…og litt «universitet fun-fact»:
Universitetet i Alcala de Henares utenfor Madrid ble grunnlagt allerede i 1299. På 1800 tallet ble det meste av dette universitetet flyttet til Madrid, men fortsatt deles den spanske Cervantes prisen (Spanias høyeste litterære utmerkelse) ut i Alcala de Henares. Navnet på prisen kommer fra forfatteren Miguel de Cervantes som skrev eposet om Don Quijote utrettelige kamp mot vindmøllene. Miguel de Cervantes ble nemlig født i Alcala de Henares.


Cala Zamore

…tilbake til «nåtid»:
Byens hovedtorg i Salamaca heter Plaza Major og regnes som et av de flotteste torgene i Spania. Det er omgitt av en imponerende barokk arkitektur og benyttes som et samlingspunkt for det meste av byens kulturelle arrangementer og aktiviteter. Hele torget ble opprinnelig bygge som en tyrefekter arena, men er senere (under barokk perioden) omgjort til den formen det har i dag. Man sier at den er symmetrisk bygget, men det stemmer ikke. Den ene kortveggen er flere meter kortere enn den andre og da ble forklaringen om den helt kvadratiske og symmetriske barokk stilen forsøkt bortforklart med at denne «bygningsfeilen» var gjort helt bevist for å skape en visuell dybde når man står midt på plassen. Et typisk eksempel på at gode  bortforklaringer som regel oppstår når man oppdager en feil. Uansett skjevhet er det et imponerende byggverk som med tiden er omgjort til eksklusive butikker, restauranter og boliger.


Casa de las Conchas

Et annet spesielt bygg er Casa de las Conchas. Dette er et gammelt palass som er kjent for sin fasade dekorert med over 365 skjell. Litt underlig dekor på et hus som ligger på en høyslette milevis fra havet, men det finnes en forklaring. Skjellene var en et symbol på en religiøs og militær orden som eieren Rodrigo Arias de Maldonado tilhørte. Skjellene ble også knyttet til flere pilegrimsreiser fra Salamanca til Santiago de Compostella som ligger 400 km. lenger nord-vest i Spania (men og 40 km. fra havet). 


La Catedral Vieja

En siste forklaring er at den gode Rodrigo Arias de Maldonado dekorerte huset sitt med skjell fordi hans kone Juana Pimentel elsket slike skjell. Det høres jo romantisk ut, men på den tiden var det som regel alltid et underliggende motiv for inngåelse av ektepakter mellom adelige familier. Begge disse familiene var nemlig allerede blant den mest betydningsfulle adelen i Salamanca og et slikt ekteskap gjorde dem enda viktigere. I dag henger skjellene fortsatt på fasaden, men huset er omgjort til et offentlig bibliotek. 


La Catedral Vieja

En gammel by bærer og med seg noen historiske høydepunkt. Byen ble grunnlagt rundt det 3. århundre f.v.t. av keltiske stammer. Den ble senere erobret av romerne og fikk navnet "Helmantica". Under romerne ble den til et viktig handelsted  i regionen. Etter Romerikes fall ble Salamanca en del av det vestgotiske kongedømmet og senere en del av maurernes rike, men på 1100-tallet ble byen erobret av kristne konger, og den ble da en viktig by i kongedømmet León.


La Catedral Vieja

Universidad de Salamanca har spilt en betydelig rolle i utdanning og kultur i både Spania og internasjonalt. På 1400 og 1500-tallet opplevde Salamanca en periode med kulturell og økonomisk vekst, kjent som "Siglo de Oro". Dette var en tid med betydelig litterær, filosofisk og kunstnerisk aktivitet. På 1600-tallet ble mange av de mest ikoniske bygningene i Salamanca oppført i barokkstil, inkludert Plaza Mayor og den nye delen av katedralen. Under Napoleons krigene på 1800 tallet opplevde Spania politisk og sosial uro. På 1900-tallet har Salamanca blitt et senter for kultur, utdanning og turisme. I dag setter studentene sitt preg på bybildet. Salamanca har et stort universitetsmiljø og byen tiltrekker seg besøkende fra hele verden