Åna-Sira ligger delvis i Rogaland (Sokndal kommune) og delvis i Agder (Flekkefjord kommune). Bygden deles i to av elven Sira som renner ut i fjorden som heter Åna - derav navnet. Elven og fjorden regnes og som grensen mellom Sørlandet og Vestlandet. I dag bor det ca. 200 mennesker i Åna-Sira. Fisket er godt og det er en stor ørret stamme i elven og det er igangsatt et forskningsprosjekt som har som mål å bestemme om det er en egen laksestamme som går opp elven hver høst.
Åna-Sira Kraftselskap har et stort kraftverk i kommunen. Elven har et nedslagsfelt som dekker omtrent 215 km² og den renner via store vannmagasin i Sirdalsvannet ved Tonstad og Lundevannet ved Moi - som med en dybde på 314 meter er en av landets dypeste innsjøer. Fra Lundevannet renner elven Sira videre til Åna-Sira.
Det oppstår ofte litt forvirring rundt navnene Åna-Sira og Sira-Kvina så her er en kortversjon av begrepene. Åna-Sira er en liten bygd som ligger ved elven Sira og ved fjorden Åna. Åna-Sira Kraftselskap er det siste kraftverket i elven Sira før elven renner ut i havet og benytter vannet etter Lundevannet. Sira-Kvina er ikke et sted, men navnet på en av Norges største kraftprodusenter. De har flere kraftverk både i elvene Sira og Kvina - altså i områdene før elven Sira kommer til Lundevannet. Og hvis du nå lurer på hvor det ble av elven Kvina opp i dette så renner den ut i sjøen ved Kvinesdal i Fedafjorden, øst for Flekkefjord.