tirsdag 17. september 2024

São João da Pesqueira, Norte, Portugal


Området rundt byen São João da Pesqueira har lenge vært bebodd. Her er det spor etter både keltiske og romerske folkeslag. Det er også gjort funn av gravhauger og megalittiske monument fra steinalderen. Den strategiske beliggenheten langs Douro elven bidrog nok til et at byen fort ble et viktig område for handel og transport. 


São João da Pesqueira fikk sin bystatus allerede i 1055, noe som gjør den til en av de eldste byene i Portugal. Byen vokste fram som et viktig administrativt og religiøst senter i regionen, særlig i forbindelse med den dominerende katolske kirken og flere kloster som ble etablert i området. I middelalderen var São João da Pesqueira under beskyttelse av ulike adelige familier som flittig  bygde sine herskapshus, slott og festningsverk.



På 1600- og 1700-tallet ble São João da Pesqueira et sentralt knutepunkt for vinproduksjon i Douro dalen. Allerede i 1756 ble Douro-regionen verdens første demarkerte vinområde, takket være markedsføringen av Portvin til Europa, og da særlig til Storbritannia. Et slikt demarkert område er regulert til produksjon av en spesiell vin gjennom "Vinloven i Douro" (i Portugal brukes det mange bokstaver, vinloven heter: Companhia General da Agricultura das Vinhaus do Alto Douro). Senere ble det innført samme bestemmelser bl.a. i franske Bordeaux og i italienske Chianti (se "fun-facts" nederst i teksten)


Det var statsminister Sebastião José de Carvalho e Melo - også kjent som markien av Pombal -  som var pådriver for endringene i Portugal. Han regjerte under kong Jose I og stod bl.a. for oppbyggingen av Lisboa etter det store jordskjelvet i 1755. Han begrenset også makten og de mange fordelene den katolske kirken (selv) hadde skaffet seg. I 1759 kasten han Jesuittene ut av landet og ble en markant person gjennom opplysningstiden i Portugal. Det var og han som stod og for regulering og beskyttelse av vinproduksjonen i Douro dalen. Byen São João da Pesqueira - som på den tiden var sete for mange viktige portvin produsenter - spilte en sentral rolle i dette historiske skiftet. Sebastião José de Carvalho e Melo er en historisk skikkelse i Portugals historie.



Misericórdia-kirken


Gjennom 1800-tallet og frem til det 20. århundre, opplevde byen stor vekst på grunn av vinhandelen. Mange nye vinprodusenter etablerte sine vingårder i området, og det førte til oppblomstring av handel og infrastruktur rundt hele byen. I denne perioden ble det bygget enda flere herskapshus og flere sentrale kirker. Den mest berømte av disse er den gule Misericórdia kirken som ligger midt på byens torg. 



Misericórdia-kirken


Byen har bevart mye av sin historiske sjarm, med brosteinsbelagte smale gater, tradisjonelle bygninger som viser at vinproduksjon fortsatt spiller en nøkkelrolle i den lokale økonomien. Hvert år feires innhøstingen av vindruene. «Vindouro festivalen», som markerer dette,  har blitt en viktig del av byens identitet og den trekker besøkende fra hele verden.



São João da Pesqueira har vært en viktig del av Portugals vinindustri i flere århundrer, men byens historie dreier seg ikke bare om portvin. Historisk har byen også vært et religiøst og administrativt senter gjennom flere historiske epoker. São João da Pesqueira er et levende eksempel på den økonomiske betydningen produksjon av portvin har for Portugal.


- - - o0o - - -


"Fun-fact" om verdens demarkerte vinområder - også kjent som appelasjoner eller vinregioner:


Frankrike
- Bordeaux: Kjent for sine rike rødviner.

- Burgund (Bourgogne): Berømt for Pinot Noir og Chardonnay.

- Champagne: Verdenskjent for musserende vin.


Italia

- Chianti: Spesielt kjent for Sangiovese-viner.

- Barolo: Produksjon av Nebbiolo-viner.

- Prosecco: Kjent for sine lette, musserende viner.


Portugal

- Douro: Kjent for portvin.

 -Vinho Verde: Lett og frisk hvitvin fra nord.


Spania

- Rioja: Kjent for sine rødviner, særlig fra Tempranillo-druen.

- Sherry: Spesifikasjon av musserende og søte viner fra Jerez.


USA

- Napa Valley: Berømt for kvalitetsviner, spesielt Cabernet Sauvignon.

- Sonoma County: Variert produksjon av forskjellige druesorter.


Tyskland

Mosel: Kjent for Riesling-viner.

Rheingau: Også kjent for Riesling, med høy kvalitet.


Australia

Barossa Valley: Spesielt kjent for Shiraz.

Margaret River: Kjent for både rød- og hvitviner.


Chile

- Colchagua Valley: Kjent for rike, fruktige rødviner.


Alle disse områdene har strenge regler for produksjon og kvalitetskontroll, noe som bidrar til deres rykte og status (og kanskje også prisen).