fredag 13. september 2024

Real Companiha Velha, Villa Nova de Gaia, Porto, Portugal

Selskapet Real Companhia Velha ligger i Villa Nova de Gaia og er en av de eldste og mest anerkjente vinprodusentene i Portugal, grunnlagt i 1756. Selskapet ble opprinnelig etablert for å regulere og beskytte produksjonen av portvin i Douro dalen.

Real Companhia Velha ble grunnlagt av kong D. José I som var konge i Portugal fra 1750 til 1777. Han hadde som mål å fremme kvaliteten på portvin og sikre at den ble produsert i henhold til strenge vedtatte standarder. Selskapet Real Companhia Velha eier i dag store områder med vinmarker i Douro dalen og produserer et bredt utvalg av portviner, inkludert Tawny, Ruby og Vintage port. De er også kjent for å lage ulike hvite og røde viner.

Real Companhia Velha har et besøkssenter hvor man kan lære mer om portvin, få  smaksprøver og utforske de historiske bygningene – og hvis man finner noe man liker så kan man selvfølgelig og kjøpe med seg vin.


For å lage god portvin benyttes en rekke druesortene. Dette er de 6 mest brukte: 

«Touriga Nacional»
Ansett som den beste av druene og den gir både struktur og kompleksitet.

«Touriga Franca»
Gir fruktige og florale aromaer, og bidrar til balanse i vinen

«Tinta Roriz»
Også kjent som "Tempranillo", gir god farge og smak.

«Tinta Barroca»
Bidrar til fylde og sødme.

«Tinta Cão»
Brukes i bestemte mengder, men gir gode aromatiske egenskaper.

«Malvasia Fina»
Ofte brukt til hvit portvin, gir friske og fruktige smaker.

Ulike kombinasjoner av druer gir portvinen sin karakteristiske sødme, kompleksitet og lagringspotensial.

Alle disse druene dyrkes i det unike micro klimaet og det spesielle skiferholdig jordsmonnet som finnes i Douro dalen. Drueplanter som vokser i slik skiferholdig jord får sjeldent kunstig vanning og kan ha røtter som strekker seg opp til 25 meter ned i bakken.



Produksjonen av portvin avviker fra vanlig vinproduksjon. Når druene er presset, starter gjæringen. Etter kort tid tilsette druesprit, noe som stopper gjæringen og bevarer det naturlige sukkeret i druene. Dette bidrar til at den ferdige vinen beholder lukt og smak med en alkoholprosent på ca. 18-20%. Etter dette lagres de ulike typene viner på eikefat. Lagringstiden for portvin på fat varierer avhengig av typen portvin man produserer

«Ruby Ports» 
Lagres på fat i 2-3 år før tapping. Den korte lagringstiden bevarer fruktigheten.

«Tawny Port» 
Lagring kan være fra 3 til over 10 år. Den lagres i større fat for å utvikle komplekse smaker og oksiderte karakteristikker.

«Vintages Port» 
Lagres i ca. 2 år på fat før den tappes på flasker der den kan modnes i flere tiår.

«Late Bottled Vintages»
Lagring på fat i 4-6 år før tapping på flasker

«Colheita Port»
Dette er en type Tawny som er laget fra en enkelt årgang av druer og som lagres på fat i minimum 7 år, men og ofte mye lengre.

Generelt gjelder regelen at jo lengre portvinen lagres på fat, jo mer komplekse og utviklet smaker får den. Holdbarheten er derimot avhengig av den tiden det tar fra du trekker opp korken til du ser bunn i flasken….