fredag 13. september 2024

Guimarães, Norte, Portugal

Guimarães ligger i regionen Norte i Portugal. Det er en historisk by i distriktet Braga, og den er ofte referert til som «nasjonens vugge» fordi den spiller en sentral rolle i Portugals tidlige historie. Den har en fått en betydelig oppmerksomhet som den første hovedstaden i Portugal. 

 
Her vokste lille Alfonso Henriques opp...

På 1100-tallet bodde det en liten gutt i byen. Han het Afonso Henriques. Det var han som ble den første kongen av Portugal (Alfonso I) og som erklærte uavhengighet fra det gamle kongeriket León. Kongeriket León spilte en avgjørende rolle i «Reconquista», kampen for å gjenerobre den iberiske halvøy fra maurerne, og var en av forgjengerne til det som senere skulle bli det moderne Spania. «Reconquista» startet kort tid etter den muslimske invasjonen av Iberia i år 711, og varte frem til den endelige erobringen av Granada i 1492.

....og her bodde hertugen av Braganza

På en høyde over byen ligger det en middelalderborg som spilte en nøkkelrolle i forsvaret av regionen under den tidlige dannelsen av Portugal. Dette var barndomshjemmet til Alfonso I. Like ved ligger palasset til hertugen av Braganza fra 1400-tallet. I dag er dette palasset brukt som representasjon og til overnatting for presidenten av Portugal – hvis han skulle finne på å stikke innom.

På toppen av Penha fjellet like utenfor byen står det gamle klosteret «Santuário da Penha». Det ble bygget på 1600 tallet til ære for «Jomfruen av Penha» (Nossa Senhora da Penha). 

Dette er et populært pilegrimsmål for flere religioner, men og et sted for rekreasjon i et flott naturlandskap med panorama utsikt til byen. Det er et stykke å gå opp, men man kan og ta en taubane opp til klosteret. Og hvis du nå lurer på hvem denne «Jomfruen av Penha» egentlig var så er det en lokal betegnelse på Jomfru Maria  (ikke uventet når over 80% av Portugals befolkning er katolikker...)

Originale hus rundt det gamle torget «Larmo da Oliveira»

Det sentrale torget i byen er «Larmo da Oliveira», omgitt av bygninger fra middelalderen og kirken «Nossa Senhora da Oliveira». Guimarães er en fin blanding av middelaldersk sjarm og moderne liv, noe som gjør det til en by å besøke for de som er interessert i Portugals historie og kultur.


Gamle hovedgaten - merket med ruten til Santiago de Compostela

Men Guimarães er og en moderne by.  I 2012 ble den kåret til Europeisk kulturhovedstad, noe som ga oppmerksomhet til byens kunstneriske og kulturelle scener. Byen arrangerer og ulike kulturelle begivenheter, som Gualterias-festivalen og Nicolinas, og en rekke tradisjonelle festligheter dedikert til Saint Nicholas (altså ikke amerikaneren med den store Cola traileren, men den originales tyrkiske Saint Nicholas av Myra – som senere ble verdensberømt som «Julenissen»)


Palasset til 
 hertugen av Braganza

Det historiske sentrum av Guimarães står på UNESCOs verdensarvliste, en liste som består av 17 steder i Portugal.