mandag 16. september 2024

Peso da Régua, Norte, Portugal



Peso da Régua, er en by som ligger i regionen Norte (nord i Portugal) og i distriktet Vila Real. Byen ligger til Douro elven og er - som resten av denne dalen - kjent for produksjonen og handelen av portvin.

 

Navnet "Régua" kommer fra det portugisiske ordet "régua", som betyr linjal. Dette navnet er knyttet til byens historiske rolle som et sted der man målte vintønner før de ble lastet på «Rabelo» båtene og fraktet nedover elven til Vila Nova de Gaia, hvor vinen ble lagret og modnet. Disse «Rabelo» båtene var flate, brede og uten kjøl for å kunne seile gjennom de strie elvestrykene som var i elven før den ble regulert. En slik båt kunne frakte tonnevis med vin på hver tur.

'

Régua blir ofte betraktet som portvinens hovedstad, og den er omgitt av vinmarker i et  terrasserte landskap langs elven. Regionen Douro er faktisk en av verdens eldste og mest anerkjente vinproduserende områder, og den er oppført som et UNESCO-verdensarvsted på grunn av sin historiske betydning og unike landskap.


Byen Régua er også et godt utgangspunkt for turister som vil se mer på Douro dalen og portvinproduksjon. Alt i alt er Régua en viktig destinasjon for vin interesserte turister som ønsker å oppleve den rike vintradisjonen og den spesielle naturen lang elven. Régua er og endestasjon på den historiske jernbanestrekningen (Linha do Dourosom går fra Porto og opp hit (og som man i gamle dager kunne ta helt til Salamanca i Spania)