tirsdag 17. september 2024

Barca d'Alva, Guarda, Portugal


Barca 'dAlva ligger helt på grensen til Sierra de Urbiòn i Spania. Dette er så langt man kommer med båt på Douro elven og en gang var det også endestasjonen for den gamle jernbanen (Linha do Douro) som gikk fra Porto og helt opp hit. Egentlig fortsatte den gamle opprinnelige jernbanen videre helt til Salamanca i Spania, men det er nå historie. Den siste delen av den portugisiske jernbanestrekningen langs Douro dalen er også nedlagt og endestasjonen for denne er nå i Peso de Regua. Stasjonsbygningen i Barca d'Alva står fortsatt - med lokomotivstall og en stor 3-delt dreieskive for å snu lokomotivene.



Ryktet sier at det er 10 hus og 3 barer i Barca d'Alva, men en fintelling gjennom hovedgaten viser at det faktisk er nesten 30 hus og hele 4 barer. Hva de lever av - utover å servere portvin - er litt usikkert, men man kan jo anta at det tilfaller litt midler fra cruisebåtene som snur her. Herfra til spanskegrensen er det bare ca. 100 meter. Veien fortsetter fra Barca d'Alba opp mange hundre høydemeter gjennom Sierra de Urbiòn og derfra videre over høyslettene til Salamanca i Spania. Byen Salamanca ligger på 802 moh. mens Barca d’Alva bare ligger på ca. 135 moh. 

På spansk side:
Det finnes riktig nok et lite sted like over den spanske grensen. Dette heter Vega de Terrón og kan benyttes som cruisehavn. Det er mellom Vega de Terrón og Barca d’Alba Douro elven krysser grensen mellom Spania og Portugal. Hele elven er 897 kilometer lang og når den krysser grensen har den lagt bak seg 572 kilometer i Spania og har bare 213 kilometer igjen før den når Atlanterhavet ved Porto. På den spanske siden heter elven Río Duero og i Portugal heter den Rio Douro. Den regnes som en portugisisk elv selv om mer enn 75 prosent av elven renner gjennom Spania før den kommer inn i Portugal…..