torsdag 12. september 2024

Palácio da Bolsa, Porto, Portugal


I 1832 brøt det ut borgerkrig i Portugal. Konflikten stod mellom Dom Pedro, tidligere konge av Portugal (som Dom Pedro I) og keiser av Brasil (som Dom Pedro IV). Han ville innsette sin datter Maria da Gloria som dronning etter at hennes onkel Dom Miguel hadde tatt makten og erklært seg selv som ny konge. Beleiringen av Porto varte i 1 år og dette ble sentralt for hele borgerkrigen mellom de 2 "kamphanene". 

Resultatet for Porto sin del var en kraftig bybrann som startet i klosteret "San Fransisco" og den la det meste av byen i ruiner.  Det eneste av klosteret som ikke ble skadet var en gamle kirken som fortsatt står på samme sted. Dom Pedro var seierherren og hans datter, Maria da Gloria, ble gjeninnsatt på tronen og som dronning Dona Maria II. Hun fikk 11 barn hvorav 2 senere ble konger av Portugal (Dom Pedro V og Dom Luis I). Hun døde i 1853 under fødselen av sitt 12 barn. 

Men før hun kom så langt hadde hun donert restene etter det gamle nedbrente klosteret til bygging av en ny handel børs og en ny domstol for Porto. Før dette foregikk all handel under åpen himmel, men nå skulle det flyttes innendørs og til ærverdige lokaler - inspirert bl.a. av Crystal Palace i London. For å unngå økonomiske problemer under byggingen ble det vedtatt at alle varer som ble solgt skulle skattlegges ekstra i en periode på 10 år og at denne inntekten skulle gå til bygging av den nye børsen - "Palácio da Bolsa". Det må ha vært snakk og betydelige skatteinntekter for dette bygget er overdådig utsmykket. Det tok 70 år å få bygget helt ferdig.


5 oktober 1910 - etter 800 år som  monarki - ble kongehuset avskaffet og republikken Portugal opprettet. Allerede 11. oktober samme år ble "Palácio da Bolsa" stengt som børs og domstol. Midt i ankomsthallen  henger det fortsatt et originalt maleri av Dom Carlos med 2 synlige kulehull. Han var mest kjent for sitt udugelige styresett, økende utenlandsgjeld, avvikling av koloniene i Afrika. Han og hans eldste sønn ble drept under et opprør i Lisboa i 1908 - så det er kanskje ikke så merkelig at hans motstandere markerte sin misnøye med å skyte på maleriet i denne tidsperioden. Da monarkiet raknet rømte daværende kong Manuel II med hele hoffet til sine venner i England og Antonia de Oliveira Salazar ble innsatt som Portugals første president. 

"Palácio da Bolsa" står på UNESCO verdensarvliste.