tirsdag 1. juli 1986

Cambridge, Cambridgeshire, England

 

Byen Cambridge ligger ved elven Cam og da tenker du kanskje at byens navn kommer fra broen over elven - og på en måte stemmer jo dette. Arkeologiske funn i området viser at det har vært mennesker her helt fra 3.500 fvt. 

Da romerne kom til dette området ble det først bygget et tradisjonelt fort langs elven og senere en liten landsby rundt dette. Cambridge la den gangen ved handelsrutene mellom havet og de engelske kongerikene lenger inne i landet. Romerne regjerte helt til de trakk seg tilbake rundt år 410.

I år 866 evt. kom de danske vikingene til området rundt York og det tok ikke mange år før den danske vikinghæren - ledet av Ivar "den beinløse" Ragnarsson - hadde tatt store deler av kongeriket Mercia og det meste av Irland. Det tok 10 år å kjempe seg helt sør til Cambridge. Vikingen kalte byen Grantebrycge som først ble til Camboricom og deretter til Cambridge

I viking perioden ble det stadig mer handelsvirksomhet i området, men det var også stadige konflikter med keltiske og angelsaksiske bosetninger. De satt sitt preg på landet og navnet "England" kommer faktisk fra begrepet "Anglernes land"

I 1066 var det et stort slag ved Hastings der hertugen av Normandie (Wilhelm Erobreren) vant slaget og deretter ble den nye engelske kongen. Hele dette slaget er skildret i et 70 meter langt bildevev som henger utstilt i den franske byen Bayeux. Dette teppe er så spesielt at det står oppført på UNESCO verdensarv listen. I 1120 var det blitt roligere tider og byen Cambridge fikk da enerett til all godstrafikk både på elven og på handelsrutene fra havnene ved Nordsjøen og østover inn i hele landet.


Cambridge er i dag kjent som en av de største universitetsbyene i England. Cambridge University ble grunnlagt allerede i 1290 og er verdens 3. eldste. Det regnes som Europas beste og verdens 2. beste universitet. Det ble grunnlagt av en gruppe vitenskapsmenn som flyktet fra universitetet i Oxford pga. en tvist om dødsstraff med de lokale innbyggerne i byen. 

De to universitetene i Oxford og Cambridge blir ofte sett på som rivaler (kanskje pga. den årlige berømte ro konkurransen...?), men de har egentlig flest fellestrekk. På grunn av et godt samarbeid og fordelte studieretninger kalles ofte de to universitetene "Oxbridge". 

I 1856 ble det vedtatt en lov heter "The Cambridge University Act" - denne definerte hvordan universitetetet i Cambridge skulle organiseres. Resultatet er at det i dag er 32 autonome høyskoler og over 150 akademiske fakulteter (såkalte College) bare i Cambridge. Det hele er organisert gjennom 6 selvstyrte grupper med skoler som er spredt over hele byen.


Hovedretningene på Cambridge University er innen teknologi, matematikk, fysikk og medisin. Det er nok en av grunnene til det er så mange bedrifter innen nettopp disse fagområdene som har et godt samarbeid med universitetet og har etablert sine hovedkontor i byen. Det britisk-svenske selskapet AztraZenica med sine nesten 80.000 ansatte er et av disse. Blant studentene som er uteksaminert fra universitetet i Cambridge opp gjennom tidene er det bl.a. 14 engelske statsministre, 41 statsledere og 147 olympiske medaljevinnere 



....men på tross av at universitetet ble grunnlagt på 1200 tallet gikk det lang tid før kvinner kunne oppnå en fullverdig universitetsutdannelse. Innen matematikk er den høyeste graden man kan uteksamineres til ved dette universitetet "Senior Wrangler" og den første kvinnen som kvalifiserte til dette var Philippa Fawcet i 1890. Hun var betydelig mye flinkere enn sine mannlige medstudenter, men hun fikk aldri utnevnelsen - for den var helt frem til 1907 bare forbehold flinke mannlige studenter. Den første norske kvinnen som tok en universitetsutdannelse var kvinnesakskvinnen Cecilie Thoresen Krogh (I 1882), men det var i Norge og ikke i det konservative England....