mandag 16. september 2024

Carapatelum slusen, Douro, Portugal



Carrapatelo slusen i Douro dalen har en løftehøyde på 35 meter og dette er Europas høyeste enkeltstående slusekammer for båttrafikk (og logisk nok) den største i Dourodalen. Det tok 10 år å bygge damanlegget. I Douro er det 3 store sluseannlegg og Valera anlegget r Europas 3 høyeste slusekammer (32 meter). 

I tillegg til å være et vannreservoar til strømproduksjon, fungerer dammen som flom sikring og som en en bro over elven. Før disse 3 dammene ble laget var elven knapt farbar. Enkelte steder så smal, grunn og med strie stryk at man nærmest måtte rafte ned med båtene - noe som lang fra hver gang gikk bra.


Europas  3 høyeste slusekammer:

  • Europas høyeste sluse er Carrapatelo slusen i Douro dalen i nærheten av byen Marco de Canaveses i Portugal. Denne har en løftehøyde på 35 meter.
  • Den 2 høyeste slusen i Europa kalles «Jernporten» og ligger i Donau, på grensen mellom  Serbia og Romania. Den har en løftehøyde på 34 meter.
  • Den 3. høyeste slusen i Europa ligger og i Douro dalen og heter Valeira slusen. Den er i nærheten av byen São João da Pesqueira. Den har en løftehøyde på 32meter
En oversikt over verdens 10 høyeste enkeltstående slusekammer finner du her