søndag 15. september 2024

Casa de Mateus, Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal


Fasaden på Casa de Mateus

Casa de Mateus er et ikonisk barokkslott som ligger ved byen VilaReal. Slottet som ble bygget i første halvdel av 1700-tallet, er kjent for sin spesielle gotiske arkitektur - noe som betyr at det er symmetri i alt du ser. Arkitekten bak det hele er italieneren Nicolau Nasoni, selv om det er noe uklart hva han egentlig bidrog med.

Slottet har storslåtte fasader, et overdådig interiør og en stor velholdt hage med hekker, statuer, små basseng og et eget kapell.  Det hele er i dag eid av grevens eldste datter etter greven selv, (Francisco de Sousa Botelho) som bodde her, døde i 2022. I Portugal er arveretten slik at historiske verneverdige bygninger kun kan arves i direkte nedadgående arve rekke. Hvis det ikke er mulig overdras eiendommen med bygninger, arealer og inventar til staten. Kanskje er det derfor alle borgere i Portugal hvert år får 50 gratisbilletter til alle landets museum og historiske bygninger. Disse kan benyttes fritt etter egen interesse eller forgodtbefinnende over hele landet.


Hagen på Casa de Mateus

Casa de Mateus er også et kjent ikon for Mateus Rosé vin, ettersom bildet av palasset vises på etiketten til vinflaskene. Selve huset er imidlertid ikke direkte involvert i produksjonen av vinen – de har bare solgt bilde rettighetene til vinprodusenten «Sogrape Vinhos» som er et av de største og mest anerkjente vinprodusentene i Portugal. Han mente det ga et eksklusivt inntrykk av vinen dersom det var bilde av et slott på etiketten. Hans selskap ble grunnlagt i 1942 og Mateus Rosé er et av deres mest kjente og suksessrike produkter. Vinen ble opprinnelig lansert på 1940-tallet og har siden blitt en av verdens mest solgte roséviner. Mateus Rosé er kjent for sin lett perlende stil, fruktige smak og den ikoniske, flate flasken som minner om vannflaskene som ble brukt under 1. verdenskrig. 


Slottskapellet på Casa de Mateus

Til slutt en faktaopplysning til de som liker Mateus rosevin....
Nå sier lokale portugisiske vinkjennere at god Mateus vin kun kan drikkes i Portugal og at vinen som selges i utlandet allerede er ødelagt pga. risting og vibrasjoner under transport – så vet vi det!