lørdag 14. september 2024

Lamego, Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, Portugal



«Santuário de Nossa Senhora dos Remédios» er en kirke med et kloster i byen Lamego. Kirken ligger på en høyde over byen med panoramautsikt. Trappen, som går helt fra byens torg og opp til kirken, har 656 trinn i granitt. Underveis er det laget noen små kapeller med flisbelagte alter som viser ulike bilder fra bibelhistorien. Disse viser både ting du absolutt skal gjøre og ting du absolutt ikke skal gjøre (i flg. bibelen). Det siste er jo litt spesielt i religiøse utsmykninger.




Kirken er et landemerke i Lamego. Navnet har den fått fordi den er dedikert til «Santuário de Nossa Senhora dos Remédios». Det betyr at dette er en helligdom som er dedikert til «Vår Frue av Remediene» (Nossa Senhora dos Remédios), som igjen er en av de mange navnene den katolske kirken har satt på Jomfru Maria.

 

Hvert år, i september, arrangeres det en festival til ære for «Nossa Senhora dos Remédios», eller altså Jomfru Maria. Denne festivalen tiltrekker seg mange pilegrimer fra hele regionen. Da skal man visstnok spasere opp trappen og på hvert nivå skal man reflektere over tema på de ulike fliselagte trinnene. 



Inspirasjonen til dette byggverket er hentet fra Mexico der en tilsvarende konstruksjon står på toppen av en av verdens største pyramider - pyramiden i Cholula. Denne var opprinnelig et viktig religiøst senter for aztekerne. Etter at Hernán Cortés' ankomst i Mexico på 1500-tallet, introduserte de spanske conquistadorene kristendommen. Da bygde de en kirke på toppen av den eksisterende pyramiden og det er denne kirken som er den originale «Nuestra Señora de los Remedios». Dette spredte seg senere over hele den iberiske verden der det fortsatt finnes mange kirker og kloster som er plassert på høye fjelltopper - og kirken i Lamego er en av disse. Både kirken, klosteret og trappen står på UNESCO verdensarvliste.




 

En liten kuriositet til slutt:
Dette enorme kastanjetreet står på tunet utenfor klosteret på toppen av fjellet. Det ble visstnok skadet under et kraftig jordskjelv og da bestemte man seg for å sage det ned. Nå viste det seg at treen slettes ikke ville dø så det startet å spire på toppen av den avsagde stammen. Enkelte pilgrimmer tar visstnok dette som et signal om et evig liv, mens andre mener det bare må være verdens største Bonsai tre....