mandag 16. juni 2014

Via Mala (Viamala)Like over byen Thusis kan man se restene etter den gamle middelalderborgen Hohen Rhätian. Den ligger på en 246 meter høy klippe over elven under og ble bygget både for å beskytte byen og for å kunne kontrollere trafikken gjennom Via Mala. Herfra går den gamle veien over til nabobyen Zillis og derfra videre til Splügen passet.Dette ble en gang betegnet som den viktigste handelsveien  mellom det sørlige og det nordlige Europa. De første som man vet passerte denne dalen var romerske soldater, men det var først i 1472 man startet på den byggingen av den første veien langs elven, og det er den nordligste delen av denne veien som kalles Via Mala. Elven som opprinnelig gravde ut dette området ledes i dag ut i Rhinen via elven Hinterrhein og inngår nå i det største vannkraftverket i Sveits.


På det smaleste er det så vidt plass til veien og her er kalksteinsklippene på begge sider flere hundre meter høye. Har man dårlig tid kan man kjøre den nye veien gjennom dalen å bare få noen få glimt av naturen mellom de mange tunnelene. Vil man oppleve mer av den dramatiske naturen kan man gå på den gamle (stengte) veien som delvis ligger i bunn av dalen og delvis bare er en smal sti på kanten av stupet ned til elven under. Sett av noen timer til turen, det tar 3 timer å gå hver vei i en normal gangfart. Denne gamle tur veien heter Via Traversina. Herfra kan man også ta avstikkere til flere andre merkede ruter i området.


En av de beste avstikkerne starter halvveis mellom Thusis og Zillis. Her går man først et kort stykke gjennom skogen før man treffer på en smal hengebro som heter Traversiersteg II. Denne går over et flere hundre meter høyt gjel. Broen er bygget i 2005 og er 62 meter lang med en stigning på 22 høydemeter fordelt ut over 176 trinn. Broen er i seg selv verd en stopp, men vil man videre kan man enten ta turen tilbake til Thusis uten å krysse elven eller fortsette over fjellet Muttner Höhi (2.000 moh.) og derfra tilbake til Via Mala ved Zillis. Hele området ligger innenfor nasjonalparken Beverin.