torsdag 12. juni 2014

Eiger
 
Nordveggen av Eiger (Eiger-Nordwand) er en av Europas mest utfordrende klatrevegger. Det kan nesten virke som om dette fjellet har en magisk tiltrekningskraft på klatrere fra hele verden. De første som nådde toppen på 3.970 moh. var den irske fjellklatreren Charles Barrington i 1835. Han klatret opp sammen med de 2 lokale guidene Christian Almer og Peter Bohren. Kanskje var det nettopp disse 2 guidene som gjorde at de valgte en rute opp vestveggen istedenfor nordveggen. Charles Barrington hadde egentlig planlagt å bli den første som klatret opp nordveggen på Matterhorn, men da han kom til områdene rundt Jungfrau var det slutt på pengene og han greide ikke finansiere turen videre til Zermatt og Matterhorn (se egen beskrivelse). Dermed tok han fatt på Eiger istedenfor.


De første som greide å klatre opp den 1.800 meter høye nordveggen var et kombinert klatre lag fra Østerrike og Tyskland. Opprinnelig var dette 2 separate ekspedisjoner som startet på samme klatrerute med 1 dags mellomrom. Etter et par dagers klatring ble de enige om å slå sammen gruppene (og ikke minst de lange tauene). De nådde toppen 24. juli 1938. Etter at de første greide å bestige den vanskelige nordveggen er det over 70 klatrere som har mistet livet i ulike forsøk på å kopiere denne bragden. En av de pionerene som omkom under klatring i nordveggen var tyskeren Andreas Hinterstoisser (22. juli 1936). Et spesielt utfordrende område som må passere på vei opp er oppkalt etter han, «Hinterstoisser Travers». For å komme forbi dette punktet må man først klatre opp over traversen på den ene side og deretter senke seg ned igjen med økende pendelbevegelser for å greie svinge tauet over på den andre siden. I seg selv kan jo en slik operasjon være en utfordring for noen og enhver, når det gjøres hengende i et tau 1.000 meter over bakken blir det ikke noen mindre spektakulært. Det er laget en egen film om Andreas Hinterstossiers klatring i nordveggen av Eiger. Den kom i 2008 og heter «The North Face». Men dette er ikke den eneste filmen fra området. Den amerikanske action filmen «Iskald hevn» med den unge Clint Eastwood i hovedrollen bygger på Rodney William Whitakers spenningsroman «The Eiger Sanction» fra 1975. Det er og skrevet flere bøker med tema fra klatre miljøet. «Die Weisse Spinne» (The White Spinner) av Heinrich Harrer er kanskje en av de bedre. Denne boken beskriver de utfordringene man støter på under klatringen opp nordveggen. Tittelen er hentet fra et spesielt utfordrende parti like under toppen. Her må man klatre over en nesten loddrett isbre som på avstand ser ut som en enorm edderkopp.


De 3 mest berømte toppene i dette fjellmassivet er Jungfrau, Mönch og Eiger («Jomfruen», «Munken» og «Trollet»).  I dag omtales også Eiger-Nordwand som «Eiger-Mordwand» på folkemunne. Det finnes 6 slike berømte og beryktede fjellvegger i Sveits og alle er nordvendte – blant disse står Eiger som den ultimate utfordringen. Disse toppene tiltrekker seg de aller dristigste av fjellklatrere fra hele verden. Planlegger du en slik ekspedisjon kan du få et lite tips: Navnet på disse 6 spesielle fjellene er Eiger, Matterhorn, Cima Grande di Lavaredo, Grandes Jorasses, Petit Dru og Piz Badile. Den første som greide å klatre alle disse 6 nordveggene var den franske alpinisten Gaston Rébuffat fra Chamonix. Beskrivelsen av dette finnes I boken «Etoiles et Tempêtes» (Starlight and Storm) fra 1954.