onsdag 11. juni 2014

Mürren


Den lille fjell landsbyen Mürren ligger på østsiden av Lauterbrunnen og ved foten av fjellet Schilthorn. Både fjellet og Mürren, med sine fantastiske panoramautsikter, er i dag en av de største attraksjonene i Jungfrau-regionen. Ja vel, tenker du kanskje da, er ikke alle sveitsiske landsbyer sjarmerende? Jo sikkert, men det som skiller Mürren fra alle de andre er beliggenheten (klikk på bildene dersom du ikke ser byen). For å komme hit må man først parkere bilen i Lauterbrunnen, så må man ta kabelbanen opp til jernbanestasjonen Grütchalp for deretter å gå over på det lille smalsporede toget som bringer deg inn til byen. Alternativt kan du reise inn til Stechelberg og ta kabelbanen opp til Gimmelwald. Her skifter du til en ny kabelbane som bringer deg opp til byen. Uansett hvilken rute du velger så er stigningen 800 høydemeter på kort tid. Det første du reagerer på når du ankommer Mürren er at byen ligger helt ute på kanten av det 800 meter høye og loddrette stupet ned mot dalen under. Det er bare drøyt 400 mennesker som er fastboende her, men den lille byen har over 2.000 hotellsenger. Da er det vel kanskje ikke så stor tvil om hvor de får inntektene sine fra.

Byen og de nærliggende alpine områdene var kjent blant entusiaster fra tidlig på 1800 tallet, men den store oppmerksomheten fikk Mürren på slutten av 1960 tallet. Da ble James Bond filmen «On Her Majesty’s Secret Service» spilt inn her. I denne filmen ble James Bond spilt av George Lazenby, for øvrig hans første og eneste opptreden i rollen som 007. Det samme kan man si om norske Julie Ege fra Sandnes som også har en rolle i denne filmen.Nå lå selvfølgelig byen her lenger før James Bond ble født, men det roterende utsiktpunktet på toppen av Schilthorn (2.970 moh) er derimot en direkte konsekvens av denne filminnspillingen. Dette ble bygget spesielt i anledning filmen og har siden vært i bruk som en roterende restaurant (hele bygget roterer 360 grader på 60 min). Resten av denne filmen ble for øvrig spilt inn i England og i Portugal, men det er en helt annen historie. Mulig du ikke gidder se en så gammel James Bond film, men du kan jo se bort fra handlingen og heller nyte en overveldende utsikt av Europas mest imponerende fjellmassiv. Utsikten i vest er rett mot Wengen, Lauberhorn og Kleine Scheidegg. Bak dette troner de majestetiske fjelltoppene Eiger (3.979 moh), Mönsch (4.099 moh) og Jungfrau (4.158 moh). Hele dette fjellmassivet med alle isbreene og elvene står oppført på UNESCO listen over verdensarven. Området benevnes også som «Toppen av Europa». Vil du til toppen kan du benytte deg av Europas høyeste jernbanelinje, den går fra Kleine Scheidegg til Jungfraujoch (se egen beskrivelse)
 
For å komme til Schilthorn må man via Mürren. Her starter taubanen opp til toppen Birg (2.676 moh) og da bytter du bane for å komme opp de siste 300 høydemetrene opp til Schilthorn. Hvert år arrangeres det et eget utforrenn med start på toppen av Schilthorn og med målgang nede i Mürren. Dette er derimot ikke like kjent som det årlige utforrennet i som arrangeres i Wengen på den andre siden av dalen. Lauberhorn rennet i Wengen ble første gang arrangert i 1930 og er dermed verdens eldste kjente utforrenn. Det regnes og som det mest spektakulære utforrenn i den alpine World Cup.