fredag 13. juni 2014

Grimsel passGrimsel passet (2.165 moh) ligger langs den ene av aksen rundt de 3 høyeste fjellpassene i Uri alpene. Det er mulig å kjøre en rundtur som dekker både Grimsel passet, Furka passet (2.431 moh) og Susten passet (2.234 moh). Hvis planen er å ta alle passene anbefales det å starte turen møt sør og kjøre i retning mot klokken. Denne rundturen er for øvrig også en mye brukt sykkelrute så følg godt med i de smale hårnålsvingene. Hvis det ikke er en sykkel som kommer, kan du risikere at du treffer på en konvoi med Ducati motorsykler. De bruker også disse veiene til sine kjøreturer.

Grimsel passet ligger på grensen mellom kantonene Uri og Bern Oberland. Hvis du kommer fra Interlaken og Meiringen i nordvest så blir du kanskje litt skeptisk på vei opp til fjellet. Tilsynelatende blir landskapet mer og mer likt et månelandskap. Årsaken er at det er gjort store inngrep i naturen gjennom oppdemming av 3 store sjøer. Like vel er dette et populært utfartssted med faste bussruter fra Meiringen og opp til Grimzel Hotel Hospitz som ligger med utsikt over den øverste sjøen - som for øvrig og betegnende nok heter Totensee. Er det fullt på Grimzel Hotel Hostpitx kan du forsøke det andre alternativet, Hotel AlpenroesliVeien over passet er bare kjørbar på sommertid og den brøytes vanligvis ikke før månedsskiftet mai/juni. Ikke la deg skremme av det golde første inntrykket. Grimsel passet blir bare finere og finere etter at du har passert dammene og beveger deg opp mot toppen av fjellet. Fra toppen kan du ta en avstikker inn til Oberaar. Herfra er det en flott utsikt til flere store isbreen som ligger i området.  Vær bare oppmerksom på at denne smale veien er regulert med trafikklys og at dette bare skifter mellom rødt og grønt hver 30 minutt. På sørsiden av passet åpner det seg en imponerende utsikt over dalen ned mot Gletsch. Det er her elven Rhône har sine kilder og i dette området kalles denne elven fortsatt for Rotten. Årsaken er at den kommer fra det som en gang var den imponerende isbreen Rottengletcsher. Sist gang jeg var her (1990) var breen betydelig større enn den er i dag. Selv om det imponerende brefallet nå er helt borte, ser man fortsatt at dette har vært en imponerende isbre. Før du starter på de mange hårnålsvingene ned til Gletsch bør du også kaste et blikk opp møt mot høyre. I god vær vil du se fjellet Matterhorn trone over de andre toppene.

Helt nede i dalbunnen går en del av jernbanen «Glacier Express». Dette er en av de fineste togrutene i Europa. "Glacier Express" er koblet sammen med "Bernina Express" (se egen beskrivelse) så her kan du reise en rundtur på tog blant de høyeste fjellene i Sveits.