torsdag 12. juni 2014

Kleine Scheidegg

 

Kleine Scheidegg (2.064 moh) ligger mellom Lauberhorn og Eiger, like under den berømte nordveggen. Mange har undret seg over at navnet Kleine Scheidegg siden dette ligger høyere og er større enn Grosse Scheidegg. Navnet betyr «lite vannskille» og fjellpasset ligger akkurat i vannskillet for elvene Schwarze Lütschine (fra Grindelwald) og  Weisse Lütschine (fra Lauterbrunnen).  Grosse Scheidegg (1.962 moh) er fjellpasset mellom Grindelwald og Meiringen. Siden daler er større enn elver var ikke navnene så merkelige.

Første gang disse fjellene var omtalt var på 1300 tallet, men det var først midt på 1930 tallet at fjellklatringen startet for fullt. Kleine Scheidegg ble da et viktig utgangspunktet for de som ville forsøke seg i fjellveggen. I dag troner Hotel Bellevue des Alpes på kanten av passet.   På Kleine Scheidegg deler jernbanelinjen seg i Wengeralp Bahn og Jungfrau Bahn (se egen beskrivelse). Stasjonen her ble åpnet 10. august 1892 og den siste banen opp til Jungfraujoch åpnet i 1912. Denne tar deg opp til Europas høyeste jernbanestasjon som ligger på 3.454 moh.  


Om vinteren er Kleine Scheidegg er et naturlig knutepunkt for de fleste alpinløypene rundt Wengen og Grindelwand og i september hvert år arrangeres det årlige “Jungfrau Maraton”. Dette krevende løpet starter i Interlaken med mål på toppen av Kleine Scheidegg, en stigning på 1.500 høydemeter.  I 2007 ble dette løpet en del av The World Mountain Running Association (WMRA) som arrangerer 10 tilsvarende løp i 7 forskjellige land på 2 ulike kontinenter. I dag har dette løpet imponerende 4.000 deltakere fra 50 ulike nasjoner. «Jungfrau Maraton» har blitt arrangert hvert år siden 1995.