onsdag 11. juni 2014

Stechelberg


Stechelberg ligger på 922 moh. helt inne i bunnen av Lauterbrunnen dalen, nesten på grensen til Wallis. Man regner dette som den nordligste inngangen til nasjonalparken Jungfrau-Aletsch som i sin helhet står oppført på UNESCO liste over verdensarven. Den lille landsbyen er formelig omgitt av høye fjell, en mengde fossefall og midt i dalen er det en imponerende frodig flora. En gang i tiden ble det utvunnet jern innerst i dalen og det er fortsatt mulig å se restene etter de gamle smeltehyttene. I og med at de nå ligger inne i nasjonalparken blir de vedlikehold i den standard de var når de ble forlatt.

Fra Stechelberg går det en kabelbane som løfter deg ca 800 høyede meter opp til Mürren. Her kan du bytte bane og reise videre helt opp til Schilthorn på 2.970 moh.

Fra landsbyen drives det med alle former for friluftsliv. Mulighetene er mange enten du vil prøve basehopping, paragliding, hanggliding, fallskjermhopping eller en tur i varmlufts ballong. Så snart du er tilbake på bakken kan du fortsette med elverafting, brevandring eller fjellklatring. Det finnes også muligheter for å gå lange fjellturer i Via Ferrata dersom man vi ha et testosteron kick, men samtidig ha et fast holdepunkt i moder jord. De som ikke synes dette er utfordrende nok kan melde seg på "The Swiss Jungfrau Triathlon" som arrangeres fra Stechelberg hvert år. Det sies at for de som kommer til Stechelberg er det så mange muligheter for hasardiøse opplevelser som man tør å prøve seg på.

I dette bratte terrenget er det alltid en fare for ras og 6. februar 2003 ble landsbyen utsatt for 2 store snøras. Befolkningen var godt forberedt og søkte ly under rasvernet som er bygget rundt landsbyen. Det hele resulterte i at den eneste skaden var noen knuste vindusruter pga. lufttrykket. Hele landsbyen fikk beskjed om ikke å bevege seg utendørs før rasfaren var over. Skolen var stengt et par dager mens man ryddet opp og deretter vendte livet tilbake i sin vanlige gang.