onsdag 11. juni 2014

LauterbrunnenLauterbrunnen ligger i verdens dypeste U-formede dal, mellom Zweilütschinen og foten av fjellet Breithorn i Jungfrau massivet. Her stopper lokalbanen fra Interlaken og her kan du parkere bilen, for den får du lite bruk for her, det er et stort parkeringshus midt i sentrum. Lauterbrunnen er kommunesenter for flere små omliggende landsbyer. Oppe i fjellet, vest for Lauterbrunnen, ligger skistedet Wengen. Oppe i fjellsidene, øst for dalen, ligger Mürren, Gimmerwald og Isenflu. Verken Wengen eller Mürren har bilvei fra bunn av dalen. For å komme til Wengen må man derfor ta det lille lokaltoget (tannstang bane) som klatrer opp de bratte fjellsidene i retning Kleine Scheidegg og Grindelwald. For å komme til Mürren må man først ta kabelbanen opp en stupbratt fjellside og deretter gå over på en smalsporet jernbane som bringer deg inne til selve byen. Fortsetter man rett frem nede i dalen kommen man til den siste landsbyen, Stechelberg. Her stopper veien i et imponerende panorama av snøkledde fjelltopper på begge sider av Breithorn.

Det frodige landskapet i dalbunnen ble opprinnelig brukt til seterdrift for de største gårdene rundt Interlaken. Man antar at navnet stammer fra den tiden og at dette er en omskriving av "Luuter-Brunnen" som betyr "klart vann".

Det bor ikke flere enn ca 3.500 innbyggere i hele kommunen, men da teller man bare med de fastboende. Turismen startet tidlig på 1800 tallet og det første hotellet i dalen ble ikke bygget før i 1859 (i Wengen). I dag er det 2 sesonger – når fotturistene kommer på sommeren og når skiturister kommer på vinteren. Om sommeren kan man ta mange spennende fjellturer, både med og uten klatretau. Enkelte stier er merket, andre går som Via Ferrata på de mest utenkelige og utfordrende steder. På vinteren er det et utall av ski anlegg på begge sider av dalen, i alle retninger og i alle vanskelighetsgrader. Bare i Grindelwald, Wengen og Mürren er det til sammen 214 km med preparerte alpinløyper. Det sies at man lett kan tilbringe en uke på ski her uten å ta samme heisen 2 ganger.  Midt i mellom de to sesongtoppene er det nesten ikke mulig å få hotellrom, alle hotellene er nemlig stengt og både lokalbefolkning og alle andre ansatte har reist på ferie.

 
Fra Lauterbrunnen og videre innover den trange dalen mot Stechelberg er det tilsammen 72 store fosser og i bunnen av dalen renner elven Lütschine. Den største av fossene er Staubbachfall. Med et fritt fall på 297 meter er dette den 2. høyeste fossen i Sveits, den eneste som er større er Seerenbachfällen som har et fritt fall 305 meter. Om sommeren kan man gå helt inn under selve fossen, på vinteren er ikke dette mulig pga. stor fare for is og steinras.  Den andre store fossen litt lenger opp i dalen heter Trümmelbachfall. For å komme helt inn til strykene må man først ta en underjordiske kabelbane og deretter bruke føttene gjennom trange tunneler og over smale broer. Husk å ta med regntøy – her er det høy luftfuktighet.