fredag 13. juni 2014

Furka pass

Det er en stadig pågående lokal diskusjon hvorvidt Furka passet (2.431 moh) egentlig starter i landsbyen Ulrichen eller om det starter i veikrysset ved Gletsch. Fra Gletsch kan du nemlig enten ta veien over Grimsel passet eller velge å kjøre den andre veien over Furka passet. I dalbunnen er det også 2 ulike jernbane linjer som passerer hverandre. Den ene er den moderne jernbanelinjen som går i nord-sør aksen gjennom Sveits. Denne benyttes i stor grad til såkalt «roll-on/roll-off» service for biltransport gjennom de sveitsiske fjellene. Den andre jernbane linjen er den berømte «Glacier Express» som går fra St. Moritz til Zermatt. Denne dukker litt freidig opp i dagen i et lite øyeblikk før den klatrer videre opp til tunnelen gjennom Furka passet. Midt i dalen gjennom Gletsch renner og elven Rhone. Den har sine kilder i Rottengletcher som ligger like over fjellkanten inne i enden av dalen. Lokalt kalles derfor elven for Rotten og ikke Rhone.


Gletsch er blitt et senter for spesielt interesserte jernbane entusiaster. Her har de bidratt til å restaurere deler av det gamle sporet på «Glacier Express» og er nå i full gang med å sette i stand både den gamle stasjonen og flere små hoteller som ligger i området. Disse små hotellene ble opprinnelig bygget her for å huse de første turistene fra det engelske aristokratiet. Luften var ren og klar, utsikten opp mot Rottengletcher var formidabel og på toppen av det hele er dette et av de stedene i Sveits med flest soldager. På vei opp hårnålsvingene til toppen av Furka passet ligger Hotel Belvedere. En gang lå dette helt ved brekanten, men i dag må man spasere et lite stykke for å komme opp til isen. Breen kalver fortsatt så det er viktig å følge skiltingen på stien. Fra Hotel Belvedere er det en imponerende utsikt over hele dalen og de mange fjelltoppene rundt. I horisonten ser man også her den karakteristiske konturen av Matterhorn (se egen beskrivelse).

Når du kommer til toppen av Furka passet er det utsikt over store deler av kantonet Uri. Hvert år arrangeres det faste «kantonmøter» mellom Uri og nabo kantonet Valais her oppe. På østsiden av Furka passet blir veien smalere og mer svingete. Dette er kanskje ikke et optimalt sted for folk med høydeskrekk. Her er det en frodig flora, men ingen rekkverk langs veien. Det eneste som skiller veien fra stupet er noen enkle (og godt spredte) forstøtningssteiner. På veien ned passeres bl.a. et sted som heter Realp. Dette stedet ble brukt i James Bond filmen «Goldfinger» i scenen der en kvinne forsøkte å skyte James Bond med rifle. Litt lenger nede - like før du kommer inn til byen Andermatt - ligger det en stor rundkjøring. Her kan du ta første avkjørsel til St. Gotthard passet, andre avkjørsel til Andermatt og Oberalp passet eller tredje avkjørsel med mot «Teufelbrucke» (se egen beskrivelse) og derfra videre til landsbyen Wassen som igjen ligger ved foten av Susten passet. Med andre ord er dette en ganske sentral rundkjøring for de som vil opplever fjellpass i Sveits.