onsdag 18. juni 2014

Altdorf, Uri, Switzerland

Altdorf ligger i helt i sør på Vierwaldstätterzee. Her stopper båtrutene som går over sjøen fra Lucerne og her starter både jernbanen videre sørover og veien opp til Klausen passet mot øst. Byen Altdorf er hovedstaden i kantonen Uri og siste endestasjon for toget før det forsvinner inn i St. Gothard tunnelen (som er verdens lengste jernbanetunnel).

Dette området var en gang en del av Østerrike og den gangen var det guvernøren Albrecht Gessler som styrte i Altdof. Han var mildt sagt meget selvopptatt og han brukte mye tid og krefter på å undertrykke lokalbefolkningen i Altdorf. Han fikk f.eks. satt opp hatten sin på en stokk midt på byens torg og forlangte at alle som passerte den skulle hilse ærbødig på hatten.

Sagnet sier at bueskytteren Wilhelm Tell og sønnen visstnok kom til byen i 1307 og da de kom til hatten hilste de ikke. Dermed ble de umiddelbart arrestert. Wilhelm Tell ble dømt til døden for dette, men fikk valget om han heller ville skyte et eple av sønnens hode. Resten av historien kjenner du sikkert - han delte eplet i to med en pil fra armbrøsten sin, uten å skade sønnen.  

(Besøkt: 2014 - 2019)