onsdag 11. juni 2014

WengenWengen (1.250 moh) ligger på en sørvest vendt fjellhylle over Lauterbrunnen. For å
komme opp til byen har man 2 muligheter - enten med jernbanen fra Lauterbrunnen eller med jernbanen fra Grindelwald. Uansett hvilken du velger dreier det seg om en smalsporet tannstangbane som klatrer i sakte fart over fjellet. Wengen er bilfri og det eneste transportmiddelet som finnes her oppe i fjellsiden er små elektriske vogner som kan frakte bagasjen fra jernbane stasjonen og frem til hotellet.

Den smalsporede jernbanen er 19 kilometer lang. Dermed er dette den lengste kontinuerlige smalsporede tannstang banen i Sveits. Det første hotellet i Wengen ble bygget i 1852 og de første planene om å bygge jernbanen opp til Wengen er fra 1875. Den gang ble det vurdert som alt for kostbart å bygge en slik bane og planene ble forkastet. 15 år senere fikk Leo Her-Bètrix en konsesjon på å drive banen i minst 80 år. Planen ble da tatt frem igjen og driftsselskapet «Wengenalp Bahn» ble etablert. Byggingen startet i 1891 og det første damplokomotivet rullet inn på den nye Wengen stasjon 18. april i 1892. 10. august samme år var banen ferdig helt opp til Kleine Scheidegg (2.061 moh) og 20 juni året etter var hele stenkningen ned til Grindelwald på den andre siden av fjellet ferdig. I starten var bare banen åpen på sommeren, men i dag er den åpen hele året. De eldste lokomotivene som fortsatt trafikkerer banen er fra 1909. Fra Kleine Scheidegg er banen koblet sammen med den smalsporede jernbanen som går helt opp til Jungfraujoch (se egen beskrivelse)Takket være utbyggingen av denne jernbanen er nok Wengen i dag først og fremst et berømt skisted, men ved første øyekast er det ikke så enkelt å oppdage. Det finnes nesten ingen heis anlegg innenfor synsfeltet, kun en svevebane som går opp til fjellet Männlichen (2.340 moh). Herfra kan man derimot velge og vrake i alpinanlegg innenfor alle vanskelighetsgrader. Man kan f.eks. reise frem og tilbake til Grindelwald på den andre siden av fjellet eller man kan forsøke seg på trassene som brukes til det berømte Lauberhorn rennet i januar hvert år. Dette rennet starter på fjellet Lauberhorn (2.472 moh) og har målgang like utenfor Wengen sentrum. Det diskuteres om ikke dette er verdens mest spektakulære skirennet i World Cup sammenheng. Det er nemlig verdens lengste utfor trasé, rennet har de  lengste og mest imponerende hoppene, det er den løypen med høyeste topphastighet og det er det rennet i World Cup som samler flest tilskuere hver år. Det som derimot aldri diskuteres er at dette er det utforrennet i verdenscupen som har den mest spektakulære utsikten – omgitt av flere fjell på over 4.000 meter er det helt udiskutabel. Er du her midt i januar så blir du en av de ca. 50.000 tilskuerne som befinner seg langs traseen fra toppen av Lauberhorn.

Turistsesongen i Wengen er delt i to. Det er hektisk med skiturister på vinterstid og med fotturister på sommertid. Da er det ikke bare det verdensberømte utforrennet som står på aktivitetslisten. Hvert år er det også en mengde friluftskonserter med flere berømte artister, en egen Mendelssohn musikkfestival, og en årlig ostefestival med lokale spesialiteter. Utenom disse 2 høysesongene er mange av hotellene stengt og de fastboende bortreist på ferie. Wengen hører til de stedene du kommer tilbake til.