fredag 28. juni 2024

Djupvik og Vollesfjorden, Agder, Norway

Vollesfjorden

Djupvik er en mindre kjent sted i Agder. For å komme hit må man se etter vegskiltet på E39 etter Flekkefjord når man kjører sørover (høyre side) eller i bunn av bakken etter innkjøringen til Egenes Camping når man kjører nordover (venstre side). Veien starter fint med noen asfalterte hårnålsvingene. Etter en stund er det slutt på asfalt og grusveien blir smalere og smalere. Da er du halvveis, men det er bare å fortsette til du når noen hus i bunn av bakken og da er du i Djupvik. 

Som på flere slike steder i Norge har det bodd folk i hundrevis av år, og også her livnærte de seg av fiske og landbruk. Djupvik ble aldri et stort samfunn og det finnes ingen hendelser som har satt stedet på kartet i ettertid, men de fastboende har vært flinke til å ta vare på sin lokalhistorie.

 

Hvis du kjører (i sakte fart) noen hundre meter forbi bebyggelsen kommer du til en parkeringsplass med panoramautsikt mot tettstedet Andabeløy like øst for øygruppen Hidra. Dette er Vollesfjorden. Navnet kommer av det gamle norske ordet «voll» som betyr slette eller åpent område. På lik linje med Djupvik har det bodd folk ved Vollesfjorden i århundrer og disse har etterlatt flere arkeologiske funn. Fjorden en lun havn og derfor populær for fritidsbåter. Kommer man med bil er det en lang gåtur ned til sjøen og en strabasiøs klatretur opp igjen.

 

…. og hvis du lurer på hvorfor det heter Djupvik ved del lille vannet før du kommer til utsikten over Vollesfjorden, så kommer kanskje navnet av at bukten utenfor Vollesfjorden heter Djupe Vika og at sjøområdet mellom fastlandet og Hidra heter Djupvikbukta ….