mandag 1. juli 2024

Luxembourg, Luxembourg


Det spøkes jo ofte med at når man kjører inn i Luxembourg så er man på vei ut igjen - og hvis du holder deg på hovedveien er det fort gjort. Luxembourg er et lite land som grenser til Belgia i vest og nord, Tyskland i øst og Frankrike i sør. Til tross for sin beskjedne størrelse, har Luxembourg en rik historie og er kjent for en høy levestandard og sterk økonomi. 

Luxembourg er et av de minste landene i Europa, med et areal på bare 2.586 km2. Selv om landet er lite blir det «stort» i forhold til Europas minste land, som er Vatikanet (0.29 km2), Monaco (2,2 km2) og San Marino (61 km2).  San Marino er forøvrig en av de eldste republikker i verden, grunnlagt allerede i år 301. I tillegg er både Liehtenstein (161km2), Malta (316 km2) og Andorra (418 km2) mindre enn Luxembourg.

Hovedstaden heter og Luxembourg og den er kjent for sine historiske festningsverk og sitt moderne finanssenter. Landet består av bølgende åser i Oesling-regionen (nord) og et flatere, mer fruktbart områdene i Gutland-regionen (sør).


Befolkning er på ca. 640 000 mennesker og de har et eget språk (Luxembourgsk), men både er fransk og tysk er også offisielle språk som brukes i administrative og forretningsmessige sammenhenger. Regjering i Luxembourg er et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk demokrati. Storhertugen Henri (av huser Bourbon-Parme) arvet rollen som statsoverhode i 2000, men det er statsministeren som er den valgte regjeringssjefen. Luxembourg er medlem av EU og landet er derfor vertskap for flere sentrale EU-institusjoner, inkludert EU domstolen. Luxembourg har og et av de høyeste BNP per innbygger i verden. 


De eldste kvarterene og festningsverkene i Luxembourg by er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Luxembourg er og vertskap for en rekke kulturfestivaler, inkludert «Schueberfouer», en av de største tivoli messene i Europa - med over 2 millioner besøkende hvert år. Luxembourg har og et omfattende offentlig transportsystem, og i 2020 ble det vedtatt at all offentlig transport skal være gratis for både innbyggere og besøkende. Et lite land med store tanker.


(Tidl. besøk: 1977 - 1994  - 2024)