lørdag 22. juni 2024

Alt Duvenstedt, Schleswig-Holstein, Germany


«Duvenstedt Muhle»

Alt Duvenstedt ligger ved elven Eider og nær byen Rendsburg i Schleswig-Holstein, ikke langt fra grensen mot Danmark. Dette området har en spennende historie som startet allerede i forhistorisk tid og som opp gjennom tidene har det vekslet mellom dansk og prøyssisk styre. I middelalderen var dette dansk område styrt av slektene Schleswig og Holstein. Schleswig familien var opprinnelig et dansk hertugdømme og Holstein familien var en del av det tysk-romerske riket. I 1864 mistet Danmark herredømme over område, men i 1920 ble det avhold en folkeavstemming som ga flertall for dansk tilslutning. I dag er Schleswig-Holstein igjen blitt tysk, men med en tydelig dansk kulturpåvirkning i de nordligste grenseområdene. Norge var i union med Danmark fra 1380 til 1814 så man kan vel kanskje si at Norge og Schleswig-Holstein var så godt som samme land i 14 år - eller….?

I sentrum av byen…..


Området rundt byen består av store dype skoger og mange elver og kanaler som flittig benyttes til rekreasjon. Alt Duvenstedt er også en festivalby og disse festivalene er ofte knyttet til tradisjoner og kultur i Schleswig-Holstein regionen. Folkene her lever stort sett av landbruk, men det finnes også noen andre små familiebedrifter. Her får man ikke et bilde av Tyskland som en stor og støyende industristat, for her er det fred og ro som dominerer. På tross av - eller kanskje på grunn av - dette er det en del berømte personer som kommer fra nettopp denne delen av Tyskland, og her er noen av dem:


Otto von Bismark (1815-1898)
var en tysk kansler som bodde i området og som senere ble kjemt som et gigantisk krigsskip. Dette ble senket 27. mai 1941.

Thomas Mann (1875-1955)
var en forfatter som nok er mest kjent for sine samfunnskritiske bøker og noveller.
Ferdinand Tönnies (1855-1936)

Ferdinand Tonnies (1865-1936)

var en sosiolog og filosof som introduserte de grunnleggende begrepene om samfunnsfellesskap.


Heinrich Hertz (1857-1894)
oppdaget elektromagnetiske bølger, noe som la grunnlaget for utviklingen av lyd- og radioteknologi


Günter Grass (1927-2015)
var født i Polen, men levde i Schleswig-Holstein. Han fikk også Nobelprisen og er mest kjent for romanen «Blikktrommen»


Christian «Røver Alexander» Alexandersen (se fotnote)

ble etter hvert en omdiskutert skipper og amorøs væreier i Vesterålen


… og nesten Angela Merkel (født 1954)
Hun ble født i Hamburg og vokste opp i Øst-Tyskland - så det er kanskje litt drøyt å påstå at hun er fra Schleswigh-Holstein, men hele hennes familie er herfra og hun var ofte på lange opphold her. Hun   var Tysklands forbundskansler fra 2005 til 2021. Om det var under et av disse besøkene Angela Merkel fikk skrekken for hunder er ikke en del av denne historien.


Fotnote og oppklaring:
Historien om Røver Alexander må ikke forveksles med historien om Aleksander Røver - selv om begge opererte rundt Vesterålen i Finnmark. 
«Røver Alexander» kom som innflytter fra Oldenburg i datidens Schleswig-Holstein - som da delvis var dansk og delvis tysk. Han kalte seg Christian Alexandersen. Han var skipper på barken «Patriot», en fraktebåt som gikk mellom Russland og kontinentet og som ofte var i området rundt Senja og Vesterålen. Der ble han etter hvert en rik væreier (på Borgvær). Man tror han fikk mye av sin formue gjennom kaper virksomheten i området. Han hadde mange elskerinner og fikk flere barn som alle fikk hver sitt gårdsbruk før han i 1821 forlot dem og plutselig forsvant helt ut av historien. Barken "Patriot" ble da overtatt av en With. Han var bestefaren til kaptein Richard With som i sin tid etablerte Hurtigruten. Mer om «Røver Alexander» og barken "Patriot" finnes på Nasjonalbiblioteket. Hans aner skriver denne tur(b)loggen - derfor påstanden over….

Den andre med et nesten likt navn ble født i Vesterålen tidlig på 1800-tallet og gikk under tilnavnet «Aleksander Røver». Han ble fort kjent for sin kriminelle virksomhet. Historiene forteller at han stjal fra rike handelsmenn og velstående gårdseiere og delte utbyttet med de fattige, noe  som ga han en slags Robin Hood status blant lokalbefolkningen i Vesterålen. Man vet jo ikke om Aleksander kunne lese, men kanskje han hadde hørt balladene «A Gest of Robyn Hode», «Robin Hood and the Monk» eller «Robin Hood and the Potter» (NB: ikke Harry Potter). Alle disse balladene oppsto på 1400-tallet og er grunnlaget for mye av legenden om Robin Hood.