fredag 2. desember 2022

Koblenz, Rheinland-Pfalz, Germany

  


St. Castor

Koblenz er en by med en broket og dramatisk historie. Byen ble bombet ganske heftig under 2. verdenskrig, noe som dessverre medførte at mer enn 80 % av gamlebyen ble lagt i ruiner. Til tross for dette har Koblenz en Altstadt – gamleby – som gir et godt innblikk i hvordan byen en gang må ha sett ut. Her er flere historiske severdigheter og et lite nett av gater og smug fra middelalderen. Noen av de viktigste historiske bygningene er også gjenreist. Flere av de gamle kirkene fra middelalderen under unngikk store skader under disse bombetoktene. 

Deutsches Eck

De eldste kvarterene av gamlebyen ligger ned mot elven Mosel og det er her du finner Florinskirche fra 1100-tallet og Altes  Kauf- und Danzhaus, som i dag er museum. Dette museet har arkeologiske samlinger fra forhistorisk tid, samt en omfattende samling malerier fra romantikken. På nedsiden av disse bygningene var  den gamle havnen i Koblenz og dette er i dag en hyggelig strandpromenade. Ved den gamle Balduinsbrücke fra 1300-tallet, står fortsatt Alte Burg som ble bygget på 1200 tallet og delvis ombygget på 1400 tallet. På en odde lengst ut mot der elvene Rhinen og Mosel renner sammen  står "Deutsches Eck" - et 37 meter høyt monument fra 1897 av keiser Wilhelm I til hest.

Alte Burg

Det som derimot er byens mest karakteristiske trekk er profilen av Festung Ehrenbreitstein som ruver på  toppen av fjellet på østsiden av Rhinen. Dette er det nest største festningsverket i Europa. For å komme opp (på en behagelig måte) kan man ta gondolbanen som går over elven bak St. Castor katedralen og helt opp til inngangen på festningen. Underveis er det en fin utsikt over hele Koblenz og området der elvene Rhinen og Mosel møtes.

(Tidl. besøkt: 1979 - 1986 - 1989 - 2019 - 2022 - 2024)