fredag 28. juni 2024

Trier, Rheinland-Phalz, Germany


Trier ligger i Tyskland, nesten på grensen til Luxembourg og Frankrike, og er en av landets eldste byer. Historien går helt tilbake til romertiden. Byen ble grunnlagt rundt 16 f.vt. og ble da kalt «Augusta Treverorum». Trier fungerte lenge som et viktig administrativt senter i Romerriket og selv nå i dag er de stolte av mange godt bevarte romerske monumenter. Trier står også på UNESCOs verdensarvliste og de mest kjente delene av byen er:


«Porta Nigra»

«Porta Nigra» er en stor romersk byport. Dette er en av de best bevarte romerske byggverk i Tyskland. I romertiden var Porta Nigra en del av et system med fire byporter, hvorav en sto på hver side av den omtrent rektangulære romerske byen. «Porta Nigra» voktet den nordlige inngangen til den romerske byen, mens Porta Alba (den hvite porten) ble bygget i øst, Porta Media (midtporten) i sør og Porta Inclyta (den berømte porten) i vest, ved siden av en romersk bro over elven Mosel. Portene sto i her ende av de to hovedgatene som romerne bygde gjennom byen.  Den ene førte nord-sør og den andre øst-vest. Av disse 4 byportene er det bare Porta Nigra som fortsatt eksisterer.

«Trierkatedralen» er tilegnet St. Peter og ble  bygget på murene etter et gammelt romersk palass. Den regnes som den eldste katedralen i Tyskland. «Liebfrauenkirche» er en av de tidligste gotiske kirkebyggene i Tysland og den står oppført på UNESCO verdensarvlisten.Det finnes mange kirker med dette navnet i det gamle romersk-katolske riket og navnet kommer av at disse er tilegnet Jomfru Maria som har en spesiell betydning innenfor katolisismen. Kirken i Trier ble bygget som en korskirke med imponerende glassmalerier allerede på 1200 tallet.

« Liebfrauenkirche»

Andre spesialiteter i Trier er «Römisches Amphitheater» som er et stort romersk amfiteater som  ble bygget til gladiatorkamper og til andre offentlige forstillinger og «Kaiserliche Bäder» som er et stort romersk badekompleks, bygget kun for den romerske overklassen.

«Karl-Marx-Haus» er et museum som er tilegnet filosofen og sosialisten Karl Marx. Han ble født i Trier og regnes som en av byens store sønner. Hans minnesmerke står med ryggen vendt mot byen relativt kapitalistiske handlegate - kanskje som et resultat av hans teorier, men neppe tilfeldig.

.

Riktig nok er det mange turister som tiltrekkes av den gamle historien og restene fra Romertiden og selv om turisme er en viktig næring er det nok vinproduksjonen som trekker flest turister og som skapet de største inntektene. Her  produseres det Riesling vin av høyeste kvalitet.

I Trier blir det hvert år arrangert et berømt og spesielt julemarked. Andre årlige begivenheter er «Trierer Altstadtfest» (gamlebyfestivalen) og den romerske festivalen «Brot und Spiele» (brød og sirkus), som feirer byens romerske arv.