søndag 23. juni 2024

Mosel dalen, Tyskland, Frankrike og Luxembourg


Elven Mosel starter i franske Loraine og renner gjennom Mosel dalen til den treffer Rhinen i tyske Koblenz. Elven følger et løp gjennom Frankrike og Luxembourg før den går inn i Tyskland. Den er kjent for sitt spesielle landskap med bratte vinmarker, små pittoreske landsbyer og historiske slott og festninger. Hvor mange slott og borger som finnes i Mosel dalen er litt avhengig av hvordan de er bevart opp gjennom historien. Et av de mest kjente er Burg Elitz som har en historie som går helt tilbake til år 1100.


Moseldalen er en av de mest berømte vinregionene i Tyskland spesielt av hvite viner som Riesling. Dette er en av Tysklands 13 vinregioner (Anbaugebiete) og dekker et areal på rundt 9,000 mål  med vinmarker. Det eksakte antallet produserter i Moseldalen kan variere, men det er anslått at det finnes rundt 5000 vingårder langs Mosel elven. regionen. Disse vingårdene varierer i størrelse fra små familiedrevne virksomheter til større kommersielle vinprodusenter. Produksjonen kan variere fra år til år, man til samen produseres ca. 100 millioner liter vin hvert år.


Noen av Moseldalens mest kjente vinbyer er Bernkastel-Kues, Cochem, og Traben-Trarbach Byer som Trier i Tyskland og Metz i Frankrike ligger langs elven og er populære turist destinasjoner.


De mest kjente slott og borgene i Moseldalen er:

Reichsburg Cochem bygget ved Cochem på 1100 tallet. Ødelagt av franske styrker i 1689,  men bygget opp igjen på 1800 tallet. Burg Elitz rer et ikonisk slott som ligger ved byen Moselkern. Det har vært eid av den samme familien i over 850 år. Burg Thuran ligger Alken og er fra 1200 tallet. Det mange historiske begivenheter knyttet til denne borgen. Burg Landshut ligger ver Bernkasten-keus. Det ble bygget på 1200 tallet og er godt kjent for utsikten over Moseldalen. Burg Metternick ligger ved Beilstein og er et romantisk slott fra 1200 tallet. Det ligge midt i vinmarkene og som fra de andre slottene i Moseldalen, er utsikten formidabel


Tidl besøk 1977 - 1994 - 2024