Kirkhavn er den ene av to tettsteder på Hidra. Historien strekker seg tilbake til tidlig middelalder. Som navnet antyder, har området vært et sentralt punkt for både religiøse og maritime aktiviteter. Kirkhavn fikk sitt navn fra den lokale kirken, Hidra kirke, som har vært et religiøst midtpunkt i mange århundrer. Den første kirken på Hidra ble sannsynligvis bygd på 1100-tallet, og dagens kirke, en korskirke i tre, ble reist i 1854. Kirken har vært et viktig samlingspunkt for lokalsamfunnet.
Som en naturlig havn, har Kirkhavn vært et knutepunkt for sjøfart på øyen. Havnen er godt beskyttet fra de harde værforholdene i Nordsjøen, noe som gjorde den til et ideelt sted for sjøfolk som søkte ly, og havnen har i alle tider tjent som utgangspunkt for både lokale fiskebåter og handelsskip som opererte langs kysten.
Gjennom historien har Kirkhavn også vært involvert i handel. Under Hansatiden hadde Hidra gode forbindelser med tyske handelsmenn, noe som bidro til økonomisk vekst og kulturell utveksling.
I moderne tid har Kirkhavn blitt et populært turistmål. Besøkende tiltrekkes av naturen, den historiske kirken, og muligheten til å oppleve tradisjonell norsk kystkultur. Havnen og den omkringliggende bebyggelsen er godt bevart og området er kjent for sine hvite trehus, røde naust og trange smug.