fredag 14. juni 2024

Hidra, Agder, Norway


I Norge er det 2 øyer som heter Hidra. I nord er det en Hidra i Gamvik kommune i Troms og Finnmark. I sør er Hidra er den største øya i Flekkefjord kommune i Agder fylke. I tillegg finnes det en øy som heter Hitra og ligger i utløpet av Trondheimsfjorden. Dette er den 7 største øyen i Norge, men det får bli en annen historie.

Navnet Hidra er den spanske og portugisiske betegnelsen for «Hydra», som var en mytisk flerhodet slange i gresk mytologi. Hydra ble drept av helten Hercules. Det var bare et problem - og det var at når det ene hodet ble kuttet av, ville to nye hoder vokse ut på samme sted - vel å merke i følge sagnet….


Det finnes flere øyer ved navn Hydra rundt om i verden, men den mest kjente er nok den greske øyen Hydra. Den ligger i Egeerhavet, sør for det greske fastlandet, og er en del av de Saroniske øyer. Hydra er kjent for en flott arkitektur, bilfrie gater, og som en populær turistdestinasjon.



Men dette innlegget handler altså om Hidra i Agder. 

Arkeologiske funn og mange gravhauger rundt på Hidra kan dateres tilbake til forhistorisk tid. Hidra har en strategiske beliggenhet som gjorde den særs viktig gjennom vikingtiden, da den fungerte som en viktig base for sjøfarere og for handel. På 1100 tallet ble den første kirken på Hidra bygget nord på øyen. Dagens trekirke er visstnok bygget på samme sted og den er en av de eldste bygningene på øyen. Hidra var også en viktig handelsplass i middelalderen, med fiske som den sentral næringen.


På 1600- og 1700 tallet var det fiske og jordbruk som dominerte. Rike fiskebestandene og fruktbare landbruksjorden ga gode inntekter til befolkningen. På 1800-tallet økte den maritime aktiviteten betydelig. Hidra ble et viktig stoppested for skip som seilte langs norskekysten. I denne perioden ble det bygget flere nye fyrlykter for å sikre en trygg passasje for sjøfarende og for lokale fiskere. Det var 2 naturlige havner på øyen og der ble det snart egne små samfunn som fortsatt finnes i dag. Nord på øyen  ligger Kirkhavn (med kirken) og i sør ligger Rasvåg. Mer om dette finner du i egne innlegg på denne tur(b)loggen. Midt mellom disse to tettstedene går det kanal som gjør det mulig for småbåter å krysse hele øyen på tvers.



Under andre verdenskrig ble Hidra okkupert av tyske styrker. Det ble da bygget flere militære installasjoner på øya, og noen rester av disse er fortsatt synlige. Hvert år arrangeres det flere festivaler med fokus på øyas maritime arv og på lokale tradisjoner. I dag er derfor Hidra et lite, men høyst levende samfunn. Lokalbefolkningen - som fortsetter å engasjere seg i fiske, jordbruk og turisme - er og godt kjent for sitt sterke fellesskap

Og bare for ordens skyld så er den elektriske fergen som går mellom Hidra og fastlandet gratis begge veier.