tirsdag 25. juni 2024

Moselkern og Burgen. Burg Eltz, Rheinland-Phalz, Germany


Burg Eltz - den eldste delen av Borgen

Moselkern og Burgen var en gang 2 små nabobyer som lå langs Moselelven. I dag har disse vokst sammen og utgjør en felles by der bydelen Burgen ligger i nord og bydelen Moselkern ligger i sør. Byene ligger i Cochem-Zell distriktet og er kjent for sine mange vingårder. Moselkern har en rik og lang historie, med røtter tilbake til romertiden. Landsbyen har beholdt sin tradisjonelle arkitektur, med mange bindingsverkshus og trange gater som gjenspeiler den lange historien.

Burg Eltz

Utenfor byen står «Burg Eltz» som er en middelalderborg som regnes som et av de fineste og best bevarte i Tyskland. Det ligger noen få kilometer fra landsbyen og er tilgjengelig via en fottur gjennom Eltz-skogen. Borgen dateres tilbake til 1100 tallet og har vært eid av samme slekt i over 800 år. Dette ser ut som et eventyrslott og nålevende i arverekken bor fortsatt her. 

Opprinnelig ble borgen bygget av 3 brødre i Eltz slekten. De 3 brødrene bygde og bodde i hver sin del rundt borggården. De levde (og ble velstående) av bl.a. toll og avgifter på den gamle handelsveien mellom det frodige høylandet og Moselelven.

Landsbyene langs Mosel er kjent for vinproduksjon. Burgen er omgitt av den samme flotte naturen som Moselkern. I Burgen er det mange godt bevarte bindingsverkshus. Uansett hvor du befinner deg er det gode muligheter omvisning og for vinsmaking på de mange vingårdene rundt byen.

Burg Eltz - borggården

En stor attraksjon i nærheten av Burgen er slottet «Burg Bischofstein» som ligger på en høyde med utsikt over landsbyen. Fra slottet er det panorama utsikt over Moseldalen og det omkringliggende landskapet. Nærmeste by rundt «Burg Bischofstein» er derimot ikke Burgen, men den lille landsbyen Hatzelportm. Slottet ble bygget i det 13 århundre av erkebiskopen i Trier og hensikten var skape et trygt og beskyttet sted for biskopen og hans nærmeste familie. 

Under Niårskrigen (1688-1697) ble slottet nesten totalt ødelagt, men mye av dette er senere restaurert. Denne Niårskrigen, eller «Storalliansens krig», var en stor konflikt som ble utkjempet først og fremst i Europa, men også i Nord-Amerika og til sjøs. Krigen ble i stor grad drevet av ambisjonene til den franske kong Ludvig XIV. Han ville utvide sitt fransk territorium og ha større innflytelse i hele Europa, ikke helt ulikt dem imperialismen man ser  i deler av dagens Øst-EuropaSom et svar på de aggressive franske forsøkene på å okkupere mer land ble det dannet en koalisjon som inkluderte England, Nederland, Spania, datidens Italia med støtte fra noen andre mindre europeiske stater. Konflikten startet med tvisten om territorier i tyske Rheinland og i Nederland. I Europa ble det utkjempet flere store slag og i Amerika ble konflikten kjent som «Kong William’s Krig». Der ble det en kamp mellom engelske og franske kolonistyrker.

På tross av en blodig historie er Moselkern og Burgen i dag en fredelig, sjarmerende og historisk rik landsby som tilbyr muligheter til å utforske både natur- og kulturarven i Moseldalen.