onsdag 19. juni 2024

Jørpelandsholmen, Rogaland, Norway


Jørpelandsholmen ligger like utenfor Jørpeland i Ryfylke. Etter istiden og i starten av steinalderen lå hele holmen under vann. Da isen ble borte hevet landet seg og holmen kom etter hvert opp av havet. I dag er det høyeste punktet på holmen ca. 15 moh. og det er her det er funnet rester etter de første boplassene fra steinalderen. De eldste funnene forteller at menneskene var her allerede mellom 10.000 og 4.000 år fvt. Steinaldermenneskene var fangstfolk og flyttet på seg etter hvor de kunne drive jakt og fiske. Man vet derfor ikke hvor lenge de første beboerne ble på holmen, men det er også funnet graver fra jernalderen (400-500 år evt.) og fra vikingtiden (700-1000 år evt.) så her er det en lang historie bakover i tiden

I mer moderne tider har det trolig vært husmannsplasser på holmen. I 1881 ble nordsiden av holmen skilt ut som et eget bruk og i 1925 kjøpte Wilhelm Sauer en tomt her. Wilhelm Sauer var tysker og stålverksarbeider. Han bodde på holmen og i mange år ble holmen derfor kalt «Sauer holmen». Den sørlige delen av holmen ble derimot kalt «Tungelandsholmen» etter gården som var grunneier av denne delen. 

Etter hvert overtok stålverket hele området og deres plan var å bruke den til et nytt stort industriområde. Det var ikke alle innbyggerne i industribygden Jørpeland - der stålverket allerede var et stort industriområde - som mente at dette var en god ide. I 1990 startet Ryfylke friluftsråd arbeidet med sikre holmen som friluftsområde og i 2006 ble endelig hele holmen omregulert fra industri til friluftsliv. I 2009 startet kultiveringen og i dag er hele holmen ryddet for overgrodd natur og tilbakeført som et attraktivt turområde.

Fotnote

Stålverket på Jørpeland ble etablert som Jørpeland Bruk i 1909. Grunnleggeren var Christian Bjelland fra Stavanger. Plasseringen ble valgt pga energitilgang fra den nærliggende fossen og de første produktene var spiker. Senere ble det produsert adskillig med kompliserte produkter. Stålverket ble nedlagt på 1980 tallet. Etter dette har det vært flere forsøk på å starte opp igjen, men det har tydeligvis vært vanskelig å skape lønnsomhet. Selv om stålverket på Jørpeland nå er nedlagt har det hatt en dominerende rolle i norsk produksjon av syrefast stål. I Norge er det hovedsakelig Elkem og Årdal og Sundal Verk som fortsatt er i denne bransjen. Det finske konsernet Outokumpu - som er en en av verdens største aktører innen produksjon av syrefast stål - er også store i Norge.