søndag 6. november 2016

Granada & Alhambra, Spain

 
Granada var en gang hovedstaden i Spania og består av en moderne storby og et historisk monument uten sidestykke, selv i Europeisk sammenheng. Byen ble anlagt av maurerne den gang de styrte i hele den Iberiske halvøyen. I tillegg hadde de også god kontroll på store deler av det nordafrikanske kontinentet og dette har også satt sitt preg på både bybildet og på de mange utsmykningene i Granada. Denne perioden varte fra ca. år 700 og frem til den kristne gjenerobringen av Spania i 1492, nesten 250 år etter at maurerne var kastet ut av Portugal. Årsaken til dette kan være at det oppsto konflikter mellom ulike grupperinger av maurere allerede 50 år etter at de tok kontroll over de Spanske og Portugisiske områdene.
 
Den kristne innflytelse fikk først fotfeste i nord og vest før den spredte seg sakte men sikkert sørover. I denne perioden var det fortsatt mulig for arabere og jøder å leve godt sammen, men da kalifatet kollapset oppstod det straks nye etniske og religiøse konflikter. Landområdene ble overtatt av afrikanske maurere og da de spanske maurerne i Iberia ble drevet ut i 1212 var det bare kongeriket Granada som bestod. Her styrte kong Boadil helt til han kapitulerte i januar 1492.
 
Muslimene som både hadde bygget byen - og store deler av Spania - fikk da valget mellom å konvertere til den nye kristendommen hvis de ville bli i Spania eller å bli brutalt kastet ut av landet. Tidsfristen for muslimene var 7 dager betenkningstid og alle verdiene de hadde opparbeidet seg måtte bli igjen i Spania dersom de valgte å reise. Dette gjaldt derimot bare for muslimer og ikke for jøder. Jødene fikk en betenkningstid på 7 måneder og fikk lov å ta med seg alt de ville av sine opparbeidete verdier dersom de valgte å reise ut av landet. Paradokset var vel at når disse 7 månedene var omme så var det ingen som "ville huske" hvem som var jøder, mens araberne ble kjeppjaget ut av landet. Var kanskje dette en av de første initiativ for religiøs etniske rensing i Europa?  
 
Palasset Alhambra ble byget i denne mauriske perioden på 1300 tallet. Navnet betyr "det røde slottet" og ligger på en høyde med utsikt over Granade på den ene siden og de majestetiske Sierra Nevada fjellene i sør-øst. I dette fjellområdet ligger også Spanias høyeste fjell, Mulhacen (3.479 moh.) og her finner man Europas sørligste alpinanlegg. Hele fjellkjeden inngår i Sierra Nevada Nasjonalpark.
 
Bygningsmassen i og rundt Alhambra består delvis av en mengde "mindre" boliger omgitt av frodige hager med små basseng med rennende vann. Husene var stort sett bygget for de kongelige familiene eller for deres prominente gjester. Utsmykningen og konstruksjonene her er overdådige og ganske så fantastiske. Alt fra mosaikkarbeider til utskjæringer med religiøs symbolikk til ingeniørkunsten med hvelvinger, buer og rennende vann i alle varianter. Det er ikke uten grunn at Alhambra er en av Spanias mest besøkte turistattraksjoner. Dersom du ikke vil bli stående i porten er det smart å kjøpe billetter på forhånd for det er bare et begrenset antall besøkende som slippes inn i løpet av en dag.
 
Midt i Alhambra ligger det også et stort palass bygget for Karl V. Dette er bygget etter den mauriske perioden og er den mest dominerende bygningen i Alhambra. Det er bygget som et kvadrat  på utsiden og med et stor åpen sirkelformet rom i midten. Da det sto ferdig var Karl V på besøk en eneste gang (!) før han bestemte seg for at dette ville han ikke ha. Siden har palasset stort sett stått ubrukt.
 
Like utenfor Alhambra ligger et eget isolert hvitkalket kongelig sommerpalass som heter Generalife. Dette var de kongelige sine sommerhager. Stedet var på utsiden av forsvarsverkene og ingen av de kongelige risikerte derfor å overnatte her ute. Da ble det anlagt en skjermet og godt beskyttet kongelig ridevei mellom hovedanlegget på Alhambra og Generalife slik at de kongelige kunne komme seg helberget hjem etter et utflukt i den kultiverte "villmarken".
 
 
  
Den gamle arabiske bydelen i Granada ble stort sett overtatt av den jødiske befolkningen da araberne ble kastet ut av Spania. Her er ikke plass for biler, ikke engang for den aller minste Fiat 500 med lokalkjent sjåfør. Det er rett og slett ikke plass mellom husene. Byen er derfor steng for biltrafikk og den eneste måten å komme inn på er til fots eller med en taxi til et av byens torg og derfra til fots hvis du vil videre. Straffen for å forsøke å kjøre inn i byen overstiger for øvrig langt det man må betale for er relativt pent brukt Fiat 500.  
 
Hele dette området ligger i et urolig seismisk område. Det siste jordskjelvet i området var i september 2016 og hadde et Richters utslag på 3,3. Tilsynelatende var det ingen store skader etter dette skjelvet, men det minner oss jo på faren med slike seismiske aktiviteter. Det største jordskjelvet i moderne tid skjedde i Kina i 1976. Der var det over 640.000 omkomne og over 800.000 som ble skadet - et scenario som i vår egenfokuserte verden blir helt utenkelig i en europeisk sammenheng.