søndag 14. juli 2024

Ferritslev, Slettestrand, Jylland, Denmark

Slettestrand

Fjerritslev er en liten by som ligger ved Jammerbukten nord på Jylland, like ved Thy Nasjonalpark. Den lille byen har et museum, som viser regionens bryggeri historie, og som ligger i en godt bevart bryggeri bygning fra slutten av 1800 tallet.

Slettestrand er et stort kystlandskap ved Fjerritslev. Dette området er kjent for de lange og brede sandstrendene og det karrekteristiske sanddynen langs kysten. Innenfor disse er landskapet paddeflatt og her består det delvis av lyngheider og delvis av dyrket mark.

Badehotelet i Ferritslev

Slettestrand har lange tradisjoner med kystfiske. I mange århundrer har lokale fiskere brukt disse områdene av Nordsjøen. Den tradisjonelle fiske- og båtbyggerkulturen utgjør en viktig del av lokalhistorien. Som mange andre kystsamfunn i Danmark hadde Slettestrand også en redningsstasjon som kunne bistå sjøfolk i nød. Dette var en vesentlig del av livet langs vestkysten av Danmark. Tradisjonen med å trekke fiskebåtene opp på stranden praktiseres fortsatt.

Badehotelet i Ferritslev

Jammerbukten er et lunefult farvann pga de sterke nordgående havstrømmene. For å gjøre det enklere å navigere i dette farvannet, langs Skagerak og ved sørkysten av Norge ble det i sin tid satt opp et fyrtårn i Skagen, to fyr på Lindesnes og hele tre fyrtårn på Lista. Sjøfolkene i gamle dager hadde ingen digitale kart med GPS, men de kunne lett telle til tre. 

På 1900-tallet begynte Slettestrand å tiltrekke seg turister som ble lokket av de store strendene og den friske sjøluften. Det var en tid da danskene begynte å utforske mulighetene for ferieopphold ved kysten. Dermed dukket det opp både feriehus og flere badehotell.