Friedrichstadt er en liten by i delstaten Schleswig-Holstein, helt nord i Tyskland. Byen er grunnlagt av nederlandske nybyggere som var forfulgt av religiøse årsaker (først og fremst kvekere). De ble utsendt av hertug Friedrich III av Schleswig-Holstein i 1621 og byen er derfor oppkalt etter han. Det danske navnet på denne byen er Fredrikstad.
For å tiltrekke seg nederlandske religiøse flyktninger, tilbød hertugen dem religionsfrihet og økonomiske insentiver. Friedrichstadt ble kjent for sin religiøse toleranse. Den tiltrakk seg en rekke religiøse grupper, inkludert lutheranere, katolikker, mennonitter, remonstranter, jøder og kvekere. Denne religiøse mangfoldigheten resulterte i byggingen av forskjellige gudshus, som remonstrantenes kirke, mennonittenes kirke og en jødisk synagoge.
Fredrich III’s fulle navn var Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl og han var keiser av Tyskland og konge av Preussen i en svært kort periode i 1888. Hans regjeringstid varte bare i 99 dager, fra 9. mars til 15. juni 1888. Han døde da av strupekreft. Friedrich III var sønn av keiser Wilhelm I av Tyskland og han var gift med datter til den engelske dronning Victoria. Hans sønn ble senere kronet til keiser Wilhelm II og han var ofte på besøk i Norge.
Friedrichstadt er kjent for sin spesielle byggeskikk i nederlandsk stil. Byen er og kjent for sitt kanalsystem, som har gitt den kallenavnet «Lille Amsterdam». Friedrichstadt ligger nær Nordsjøkysten og er tilgjengelig både via vei og jernbane. Den nærmeste større byen er Husum. I Friedrichstadt - som i mange andre tyske byer - arrangeres det flere årlige festivaler med ulike tema og i slike perioder kan det være mange turister til denne lille byen.
Ungdommer på vei til festplassen
Byens historie som et fristed for religiøse minoriteter og dens nederlandske arkitektoniske arv gjør den til et unikt sted i Tyskland