torsdag 11. juli 2024

Cap Gris-Nez, Hauts-de-France, France


Fra klippene på CAP Gris-Nez er det ikke så langt over til England. På en klar dag kan man tydelig se de hvite klippene i Dover. Dette er det punktet der avstanden mellom Frankrike og England er kortest - det er bare 34 km over kanalen. 

Litt lenger nord for Cap Gris-Nez ligger Cap Blanc-Nez. I mellom disse stedene er det lange hvite  sandstrender. På Cap Blanc-Nez er det hvite klipper som er rundt 140 meter høye og dette har vært et kjent seilings merke i den engelske kanal helt siden middelalderen.  

 

På toppen av klippene ligger restene av en engelsk festning som Henrik VIII bygget av 1500 tallet. Under 2.verdenskrig benyttet tyske soldater ruinene av denne festningen for å bygge et stor kystfort. I dag står det en bauta ute på kanten som et minnesmerke over krigshandlingene. 

Dette tyske fortet var en del av «Atlanterhavsvollen» som gikk langs den okkuperte kysten fra Finland og helt til Spania. Hensikten var å ha et sterkt forsvar av kystlinjen. De tyske styrkene tenkte at siden dette var den korteste avstanden til England så det var sannsynlig at det var her de allierte ville sette inn et massivt angrep, men deltok de feil… for på tross av et solid forsvarsverk ble CAP Gris Nez inntatt av 3rd Canadian Infantry Division i september 1944.  

Det finnes noen små fiskerlandsbyer langs denne kyststripen som kalles Opalkysten,  Audressellers er en av disse. Den ligger ved sjøen helt på kanten av klippen og sjøen skyller opp mot både fasader og de små hagene som er annlagt rundt dem.

Folkene her levde lenge av de rike forekomstene av skalldyr like utenfor kysten. De fikk godt betalt for hummer, krabbe og kreps Mennene var fiskere, mens konene holdt byen, familien og resten av slekten i live. 

I etterkant har det vist seg at det også var disse driftige konene til fiskerne som bygde og reparerte husene i landsbyen og som dyrket opp markene rundt byen - og som sørget for ekstrainntekt ved å plukke sjell hver gang det var lavvann. I dag er dette et populært sted for tyske, franske, belgiske og engelske turister som vil oppleve et fantastisk turterreng og små originale kystbyer.

Mer om og krigene mellom Frankrike og England finner du her