torsdag 4. juli 2024

Châtillon-sur-Marne, Grand-Est, Champagne, France



I den lille søvnige byen Châtillon-sur-Marne står det et stort minnesmerke på byens høyeste punkt. Det er statuen av pave Urban II. Statuen er reist på stedet der hans slekt en gang hadde et vinslott. Her står altså statuen av en pave som skuer ut over de enorme markene med vindruer og ikke mindre enn 22  landsbyer I synsfeltet. Statuen er 9 meter høy og står på toppen av et 13 meter høyt steinfundament (i Norge står det en enda større bronsestatue, men det er av vikingen Fritdjof den Frøkne - med fundamentet er den 23 meter høy)


Historien som står på oppslagstavlen ved statuen forteller om en pave som gjerne ville reformere den katolske kirken og som arbeidet for å begrense mulighetene for rike familier til å kjøpe seg fordeler i samfunnet og i kirken ved å betale avlat til biskopen. 

Plakaten sier derimot ingen ting om at det var pave Urban II som satte i gang det første korstoget mot muslimene i Midtøsten. Målet var å frigi Jerusalem og virkemiddelet ble etter hvert Tempelridderne - belønningen for å delta i disse krigene var evig frelse og mulighetene for å røve det de kunne finne av gull  under krigene de deltok i. De kristne korstogene mot muslimene startet i 1099 og bølget frem og tilbake helt til 1291. Det var mange dynastier som kontrollerte Jerusalem i denne perioden og de mest betydningsfulle var nok de kristne tempelriddere og den muslimske hærføreren Saladin (Salah-ad-Din) av Ayyubide dynastiet. Et lite historisk tilbakeblikk viser at Jerusalem etter kong Davids tid til sammen ble styrt av muslimer i 1190 år og av kristne i 417 år. 

Historiebøkene konkluderer med at Urban II spilte en avgjørende rolle i krigen om Jerusalem gjennom sitt initiativ som ledet til det første korstoget. Hans handlinger intensiverte konflikten mellom kristne og muslimske stater, noe som har fått varige konsekvenser for forholdet mellom vesten og den islamske verden. Ingen andre geistlige har noen gang startet så store og blodige kriger i Guds navn som pave Urban II. 

…. og hvis du synes Urban var et kjent navn på en pave så var det ikke Urban II, men Urban V som i år 1377 flyttet pavesete fra Avignon i Frankrike til Vatikanet i Roma….og  der er det fortsatt.