torsdag 4. juli 2024

Hautvillers, Grand-Est, Champagne, France


Hovedgaten i Hautvillers

På 1500-1600 tallet var det urolige tider for de fattige bøndene i den lille byen Villare langs elven Marne i franske Grand-Est regionen. Dette gjorde at byen beboere fikk nok av fiendtlige angrep og trakk lenger opp mot de store skogene ved det gamle benediktiner klosteret St. Pierre d’Hautervillers. Dette klosteret ble grunnlagt av biskopen i Reims allerede i år 650. Folkene fra Villare bygde etterhvert en ny by som de først kalte Alta Villare og som senere fikk navnet Hautervillers etter klosteret midt i byen. 

Bakgaten mellom vinprodusentene

Det var romerne som først planter vinstokkene i det kalkholdige jordsmonnet og av dette produserte de noe som visstnok var en relativt kjedelig vin. Biskopen likte vin og tillot at abbeden på klosteret - som het Dom Pierre Perignon - omdannet den kjedelige «grå vinen» til musserende vin ved å kombinere druer av høy kvalitet, ved å trekke ut saften under høyt trykk, bruke tykke og solide glassflasker og finne gode tette spanske korker. I følge et gammelt sagn skal han ha ropt « skynd dere - jeg drikker stjernene!» da han smakte på sin Champagne for første gang. Lite viste abbeden om hvilken betydning denne oppdagelsen skulle få for utviklingen av en av verdens mest kjente viner. Da han døde i 14. september 1715 ble han gravlagt i gulvet på klosteret der han hadde levd hele sitt liv og der hans støv hviler på hedersplassen.

Benediktiner klosteret St. Pierre d’Hautervillers

I dag er fortsatt Dom Perignon en av verdens mest kjente Champagne navn, men i dag er det hele flyttet til den franske «Champagne hovedstaden» ´Epernay. Her ligger hovedkvarteret til dagens Dom Perignon midt på paradegaten som heter Avenue du Champagne - og like over gaten for det som i dag er Hotell de Ville - og som i sin tid var boligen til grunnleggeren av det like kjente Champagne merke Moet & Chandon.

Vinmarkene rundt Hautevilles - så langt man kan se

Champagne kan bare produseres i Champagne distriktet i Frankrike. All musserende vin som produseres utenfor dette område har andre navn. Innen dette Champagne distriktet på 300 km2 var det en gang over 320 små landsbyer - som Hautersvillers - og de aller fleste levde av vinproduksjon.