lørdag 6. juli 2024

Reims, Grand-Est, Champagne, France

 

Katedralen «Notre-Dame de Reims» er spesiell. Den ble påbegynt av Biskop Nicasius i år 1211 og den regnes som den viktigste kirken i Frankrike. Utsmykningen med glassmalerier er opp mot 800 år gamle og katedralen er det mest brukte seremonisted for kroningen av franske konger. Tau palasset ligger like ved katedralen og ble tidligere brukt til bankettene etter 30 kongelige kroningene i katedralen. I dag er dette et museum for katedralens historie. Katedralen står på UNESCO verdensarvliste. (NB: det er ikke hull i fasaden, men en tildekket inngangsportal pga restaureringsarbeid).


I Reims er det flere store kirkebygg. Denne romansk-gotiske kirken «Basilica da Saint-Remi» er tilegnet Reims skytshelgen, Saint Remi. Han var også kjent som Saint Remigius. Saint Remi fikk en spesiell rolle i denne romersk-gotiske kirken etter at han kristnet kongen av Frankerne, den 15 år gamle Clovis I i år 482 evt. Man regner denne hendelsen som den viktigste årsaken til at den romersk-katolske kirken senere ble den dominerende religiøse retningen i Frankrike.



Reims er også kjent for mer verdslige ting, bl.a. for sin gastronomi, og tilbyr en rekke spisesteder fra tradisjonell fransk mat fra restauranter med haugevis av Michelin stjerner. Lokale spesialiteter inkluderer champagne, selvfølgelig, samt regionale retter som coq au vin og boudin blanc. Byen ligger jo i vinregionen Champagne, og her i byen produserer kjente champagnehus som «Veuve Clicquot» og «Taittinger».


En liten kuriositet ved katedralen i Reims er at det finnes over 2.500 statuer innfeldt i fasaden på kirken, men det er bare en av disse som smiler - hun til høyre kalles derfor «Den smilende engelen». Ingen vet hva hun smiler av, men det kan være at han i midten ikke bare har mistet håret - men halve hodet.