søndag 7. juli 2024

Epernay, Grand-Est, Champagne, France

 

'«Hotell deVille»

Epernay regnes som Frankrikes «Champagne hovedstad». Byen ligger midt i hjertet av et 300 km2 stort område med vinmarker. Hovedgaten i Epernay heter Avenue de Champagne og Winston Churchill skal visstnok under et besøk her ha sagt at dette var  «verdens mest drikkbare aveny». Gaten er laget med svart brostein, hvite fortauskanter og en beplante med trær.

Gjesteinngangen hos Martel de Castellane

I den ene enden av paradegaten ligger Place de Republique og herfra går gaten forbi verdenskjente produsenter som Moe & Chandon, som er det største Champagnehuset og som har produsert siden 1743. Like over gaten ligger Hotell deVille med sine hager. Dette er nå et eksklusivt hotell, men det var opprinnelig bygget som privatbolig for sjefen på Moe & Chandon. Videre opp over gaten ligger produsentene tett i tett og her finner man Perrier-Jouet, De Venoge, Pol Roger, Demoiselle, Boizen, Martel de Castellane og Mercier (her stoppet min gåtur, men det var flere andre produsenter så langt man kunne se videre opp over gaten).

Avenue de Champagne

Den 30. juni 2024 kom den olympiske flammen innom Eperny på sin vei mot Paris. Den skulle selvfølgelig føres gjennom paradegaten som på et øyeblikk var fullsatt av publikum, politi og sikkerhetsvakter

Med ny «lighter»
 på vei mot Paris 2024…
 

Under Epenay er det gravd ut enorme vinkjellere som brukes i produksjonen. Disse underjordiske hallene er i 120 kilometer lange og brukes som lagerplass for over 200 millioner (!) flasker Champagne. Det er mulig å ta en omvisning, men den er såpass omfattende man må ta toget gjennom tunnelene for å se alt.